Pénzbüntetésre ítéltek egy orosz újságírót "homoszexuális propagandáért"

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

homofóbia homofóbia

Alekszandr Szuturinra, a habarovszki Molodoj Dalnyevosztocsnyik című hetilap szerkesztőjére a bíróság szerdán 50 ezer rubeles (mintegy 325 ezer forint) pénzbírságot szabott ki, amiért interjút közölt egy meleg földrajztanárral, akit mássága miatt bocsátottak el akadémiai állásából. Pénzbírságra ítéltek egy orosz újságírót az ellene "homoszexuális propaganda" vádjával lefolytatott eljárásban - hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Human Rights First (HRF) emberi jogi szervezet.

Cikkével Szuturin a bírák szerint megsértette a "nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását" tiltó, tavaly elfogadott orosz törvényt. A Vlagyimir Putyin elnök által 2013. június 30-án aláírt törvényt külföldön hevesen bírálták, melegjogi és emberi jogi szervezetek pedig a február 7-én kezdődő szocsi téli olimpia bojkottját szorgalmazták a homofób jogszabály miatt.

A New York-i központú Human Rights First nyilatkozata szerint a szocsi olimpiai játékok kezdete előtt alig néhány nappal meghozott ítélet "világos jelzés arra vonatkozóan, hogy Oroszország nem szándékozik enyhíteni saját állampolgárainak elnyomásán". A HRF közli: Barack Obama elnöknél jár közben annak érdekében, hogy az olimpia után magas rangú amerikai küldöttség utazzon Moszkvába emberi jogi kérdések megvitatására, s hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége szoros figyelemmel kövesse az orosz jogvédők helyzetét.

A HRF aggodalmát fejezte ki egy másik, "homoszexuális propaganda" miatt perbe fogott orosz újságíró, Jelena Klimova ügye miatt is. A 25 éves újságírónő a vk.com orosz internetes közösségi hálón Gyetyi-404 néven egy olyan csoportot alapított a tizenéves orosz meleg és leszbikus fiatalok számára. (Az elnevezés a böngészők hibaüzenetére utal, miszerint "ez az oldal nem létezik".)

"Ha ezt a csoportot betiltanák, a fiatal homoszexuálisoknak semmilyen fóruma nem maradna arra, hogy nyíltan beszélhessenek gondjaikról, és segítő tanácsokhoz juthassanak" - nyilatkozta Klimova szombaton a független Eho Moszkvi rádiónak. Szavai szerint "ez katasztrófa lenne" számukra.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook