Egy bíró érvénytelenítette a melegházasságok tilalmát Oklahomában

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

OklahomaOklahoma

Egy szövetségi bíró kedden érvénytelennek és alkotmányellenesnek nyilvánította az azonos nemű párok házasságára vonatkozó oklahomai tilalmat. Terence Kern kerületi szövetségi bíró szerint az államban 2004-ben elfogadott alkotmánymódosítás "önkényes és irracionális" alapon rekeszti ki az oklahomai polgárok egyetlen csoportját az állami szolgáltatásokból. Kern azonban a hasonló utahi esetre hivatkozva bejelentette, hogy ítélete halasztott hatályú.

Az oklahomai ítélet egy hónappal azután született, hogy a szintén konzervatív Utah államban is bírósági végzés nyilvánította semmisnek a meleg és leszbikus párok törvényes egybekelésére vonatkozó tilalmat. A mormon többségű állam vezetése azonban megfellebbezte az ítéletet, és a legfelsőbb bíróság 17 nap után - az újabb, magasabb szintű döntésig - felfüggeszttette a házassági okiratok kibocsátását. Az államban eddig megkötött frigyeket a szövetségi kormány elismeri, a utahi pedig nem.

Az azonos nemű párok utahi házasságkötésének kérdését a denveri fellebbviteli szövetségi bíróság hivatott eldönteni.

Oklahoma és Utah mellett további 27 amerikai szövetségi tagállam alkotmánya tiltja az azonos neműek házasságát. További négy államban alacsonyabb szintű jogszabályok állnak a melegek és a leszbikusok egybekelésének útjába.

Az oklahomai szövetségi bíró egy eredetileg 2004-ben, röviddel az alkotmánymódosítás elfogadása után benyújtott kereset ügyében hirdetett ítéletet. 2006-ban az eset egy szövetségi fellebbviteli bíróság elé került, miután egy alacsonyabb szintű testület elutasította az állam kormányzójának és főügyészének az ügy ejtésére vonatkozó kérelmét. A bíróság 2009-ben úgy döntött, hogy a felperesek keresete nem eléggé megalapozott, és ők ezt követően módosított panaszt nyújtottak be.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook