Alkotmánymódosítást terjesztenek elő a házasság védelmében a szlovák kereszténydemokraták

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

szlovákia házasság

A házasság intézményének védelmében alkotmánymódosítást kezdeményez a szlovák ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amelynek képviselői ezen szándékukat pozsonyi sajtótájékoztatójukon közölték kedden. A pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártja két mondatból álló kiegészítést szeretne rögzíteni a szlovák alkotmányban, azzal a bevallott céllal, hogy megakadályozzák, hogy a törvényhozás a jövőben az azonos neműek házasságát lehetővé tevő jogszabályt fogadjon el.

A kereszténydemokrata honatyák javaslatukat a parlament márciusi ülésén terjesztik elő.

A jelenleg hatályos szlovák alkotmány kimondja, hogy a házasságot, a szülőséget és a családot védi a törvény. A KDH politikusai szerint javaslatuk, amely kimondaná, hogy a házasság egy férfi és egy nő egyedi kapcsolata, nem változtatna a jelenlegi jogi helyzeten, csupán megerősítené azt. Ján Fígel, a KDH elnöke elképzelésük szükségességét egyebek mellett azzal indokolta, hogy arra szükség van "a társadalmon belül uralkodó viszonyok egészségessé tételéhez."

"A javaslatban tett megfogalmazás egyértelműen meghatározná, mit jelent a házasság. Ebből logikusan következne, hogy mi nem az" - szögezte le Ján Fígel. Rámutatott: kezdeményezésük távolról sem példa nélkül álló, hiszen a házasság intézményének hasonló definícióját már Magyarország, Lengyelország és Litvánia is beépítette a saját alkotmányába.

A szlovák alkotmány módosításához háromötödös többségre, vagyis 90 plusz egy képviselő szavazatára van szükség a 150 fős pozsonyi parlamentben, így a módosítás a baloldali kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) képviselőinek voksai nélkül megvalósíthatatlan. A kormánypárt eddig nem reagált a javaslatra, amely elkészítésének tervét a kereszténydemokraták már tavaly ősszel beharangozták, ám Ficóéknak az ellenzéki javaslatokhoz való eddigi viszonyulását tekintve nem tűnik valószínűnek, hogy támogatnák. Az pedig, hogy a módosítás előterjesztését a KDH a parlament márciusi ülésének kezdetére, vagyis az államfőválasztás hetére időzítette, többek között olyan szándékot sejtet, hogy a párt a választási kampány részévé kívánja tenni a javaslatot.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook