Baden-Württembergben tantervbe vennék a szexuális irányultság és a nemi identitás sokszínűségének elfogadását

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Baden-Württemberg oktatás

A németországi Baden-Württemberg tartomány kormánya felvenné a szexuális irányultság és a nemi identitás sokszínűségének elfogadására nevelést a közoktatási tantervbe. A katolikus és az evangélikus egyház pénteken bírálta a kezdeményezést, és korábban egy online petíció is indult ellene, amelyhez több tízezren csatlakoztak azután, hogy a héten nyilvánosan vállalta másságát egy volt válogatott labdarúgó.

A Zöldek és a szociáldemokrata párt (SPD) tartományi koalíciós kormányának elképzelése szerint a 2015-ben életbe lépő közoktatási tervben rögzíteni kell az alapelvek között a nevelést a szexuális irányultság és a nemi identitás sokszínűségének elfogadására, és az iskolai oktatásban meg kell ismertetni a tanulókkal a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszexuális emberekkel való társadalmi együttélést.

"Sok iskolában gond a melegek kirekesztése" - mondta Andreas Stoch kulturális miniszter, az SPD politikusa a Focus című hírmagazinnak. A tárca még dolgozik az új közoktatási terven, ezért még nincsenek konkrét elképzelések arról, hogy miként építsék be az új elemet az iskolai oktatásba. Elképzelhető például, hogy amikor német irodalom órán egy meleg író munkásságát elemzik, akkor a tanár nemcsak a szerző műveiről, hanem a másságáról is beszélget a tanulókkal - mondta Andreas Stoch a Focus online kiadásában pénteken megjelent összeállítás szerint.

A tanárok önállóan dönthetnek majd arról, hogy melyik évfolyamban, hány éves kortól érintik a szexuális irányultság és a nemi identitás sokszínűségének témáját. Egy osztályban, amelynek valamely tagját azonos nemű szülőpár neveli, a tanárnak az osztály életkorának megfelelő módon kellene beszélnie a tanulókkal erről a családi szerkezetről, azzal a céllal, hogy ne érje megkülönböztetés, kirekesztés a gyereket - mondta a miniszter.

A katolikus és az evangélikus egyház tartományi szervezetei pénteken közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben hangsúlyozták, hogy a közoktatási tervnek igazodnia kell a tartományi alkotmányhoz és a német alaptörvényhez, amelyek alapján elsőbbséget élvez a házasság és a hagyományos családforma. Kiemelték, hogy kerülni kell az "ideologizálás és az indoktrináció" minden formáját.

Az oktatás Németországban a tartományok hatásköre. Baden-Württembergben már tavaly a nyilvánosság napirendjére került a LMBT+ sokszínűség elfogadására nevelésre vonatkozó kormányzati törekvés. Egy tanár november végén online petíciót indított a kezdeményezés ellen. A felhívás szerint a petícióhoz csatlakozók egyetértenek azzal, hogy tenni kell a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszexuális emberek megkülönböztetése ellen, de úgy vélik, hogy a kormány terve "túllő ezen a célon", és "pedagógiai, erkölcsi és ideológiai átnevelést" jelent.

A petícióhoz péntek estig 85 ezren csatlakoztak. Az aláírók száma azután indult meredek emelkedésnek, és az ügy is azután került az országos nyilvánosságba, hogy a napokban egy volt válogatott labdarúgó, Thomas Hitzlsperger a német labdarúgás történetében elsőként nyilvánosan vállalta, hogy meleg. Lépését igen széles körben, politikai pártoktól sportolói szervezetekig üdvözölték.

Megfigyelők rámutatnak, hogy Hitzlsperger "coming outja" nyomán a hagyományosan konzervatív beállítottságú Baden-Württembergen kívül nem keletkezett nagyobb közéleti vita, amelyben problémaként fogalmazódik meg a sokszínűségre nevelés, és számos tartományban már korábban - Észak-Rajna-Vesztfáliában például 1999-ben - bevezettek a stuttgarti kormány terveihez hasonló elemeket a közoktatásban.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook