Utah nem ismeri el az azonos nemű párok házasságát

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Utah államUtah állam

Utah állam nem ismeri el a területén azonos nemű párok által megkötött több mint ezer házasságot - közölte szerdán az állam kormányzójának hivatala. A meleg és leszbikus párok összeadását december 20-án kezdték meg a többségében mormonok lakta államban, miután egy szövetségi bíró az Egyesült Államok alkotmányával ellentétben állónak ítélte az utahi alaptörvénynek azt a rendelkezését, amely tiltja a melegek és leszbikusok frigyre lépését. Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn rendelte el, hogy az államban függesszék fel a házassági okiratok kibocsátását az azonos nemű párok számára.

Döntésével a bírói testület az állami vezetés kérésének adott helyt. Utah ugyanis hivatalosan megfellebbezte a szövetségi bírói döntést. Az ügyet a denveri szövetségi fellebbviteli bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja majd.

A legfelsőbb bíróság hétfői végzése ideiglenes hatályú és nem foglal állást a problémával kapcsolatban. A testület végzésére hivatkozó szerdai közlemény szerint a kormányzói hivatal sem kíván hivatalosan megnyilatkozni az azonos neműek házasságának jogállásával kapcsolatban, csak azt szeretné biztosítani, hogy a hivatalok az érvényben lévő törvények értelmében járjanak el.

Utahban 2004-ben a választók 66 százaléka szavazta meg azt az alkotmánymódosítást, amely törvényen kívül helyezte a melegek és leszbikusok házasságkötését. Robert Shelby szövetségi bíró decemberi ítélete szerint azonban ez ellentétes az azonos jogvédelem és a mindenkit megillető tisztességes eljárás alkotmányos elvével.

Gary Herbert, Utah republikánus kormányzója korábban élesen bírálta Shelbyt, akit "aktivista szövetségi bírónak" minősített.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook