Utah államban felfüggesztették az azonos nemű párok házasságkötését

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Új-MexikóUtah állam

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn elrendelte, hogy Utah államban függesszék fel a házassági okiratok kibocsátását az azonos nemű párok számára. Döntésével a bírói testület a többségében mormonok lakta állam vezetése kérésének adott helyt. Utah ugyanis hivatalosan megfellebbezte azt a szövetségi bírói döntést, amely az Egyesült Államok alkotmányával ellentétben állónak ítélte az állam alaptörvényének a meleg és leszbikus házasságokat tiltó rendelkezését.

Az ügyet a denveri szövetségi fellebbviteli bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja majd. A legfelsőbb bíróság hétfői végzése ideiglenes hatályú és nem foglal állást a problémával kapcsolatban.

Utahban 2004-ben a választók 66 százaléka szavazta meg azt az alkotmánymódosítást, amely törvényen kívül helyezte a melegek és leszbikusok házasságkötését. Robert Shelby szövetségi bíró december 20-án hozott ítélete szerint azonban ez ellentétes az azonos jogvédelem és a mindenkit megillető tisztességes eljárás alkotmányos elvével. A bírói döntés nyomán Utahban több mint 900 azonos nemű párt eskettek össze.

Gary Herbert utahi republikánus kormányzó élesen bírálta Shelbyt, akit "aktivista szövetségi bírónak" minősített.

A legfelsőbb amerikai bírói testület még júniusban helybenhagyta azt a bírósági ítéletet, amely Kaliforniában semmissé nyilvánította az azonos neműek házasságára vonatkozó alkotmányos tilalmat.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook