Az izraeliek hetven százaléka támogatja a melegek teljes egyenjogúságát

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

izrael felmérés

Az izraeliek hetven százaléka a heteroszexuális párokkal azonos, teljes jogegyenlőséget szeretne a meleg és leszbikus pároknak - derült ki a Háárec című izraeli lap megbízásából végzett, vasárnap közzétett közvélemény-kutatásból. A jövő héten több, a melegek és leszbikusok jogegyenlőségéről szóló ügyben határoz a kneszet, és ezért különösen fontos lehet az izraeli közvélemény megismerése ebben a kérdésben.

A Tel-avivi Egyetem Dialóg Intézete által csütörtökön végzett kutatás szerint a vallásos, a hagyományőrző és az arab közösségekben is széles körben támogatják a melegek jogait, csak az ultraortodox közösség utasítja el egyértelműen jogegyenlőségüket.

A nem vallásosak 89 százaléka a teljes egyenlőséget támogatja, a hagyományőrzők 77 százaléka szintén, a magukat vallásosként meghatározók és az arab válaszadók pedig 46 százalékban vélekedtek így, míg az ultraortodoxoknál mindössze 8 százalék támogatta a melegeket. A megkérdezett nők toleránsabbnak bizonyultak a kérdésben a férfiaknál.

A felmérés szerint az izraeliek 59 százaléka támogatja és csak 33 százaléka ellenzi a meleg és leszbikus párok együttélésének törvényesítését, az azonos neműek házasságát elsősorban a nem vallásosak és a hagyományőrzők, valamint a Szovjetunióból jöttek tolerálják, míg a vallásosak, az arabok és az ultraortodoxok elutasítják.

Kétharmad szerint rendben van, ha a melegek béranyákat alkalmazhatnak és örökbe fogadhatnak gyermekeket, de a hagyományőrzők és a vallásosak szívesebben látják az örökbefogadást, mint a béranyaságot.

Nyolcvankét százalék alkalmazna melegeket és leszbikusokat, csak az ultraortodoxok voltak elutasítóak munkáltatóként, náluk csak 36 százalék venne fel meleg dolgozót, míg 55 százalékuk ajtót mutatna nekik.

Országos átlagban az izraeliek 70 százaléka fogadná el gyermeke azonos neműekhez vonzódását, de ezt a gondolatot az ultraortodoxok és az arabok többsége elveti.

Hatvannyolc százalék nem lát kivetnivalót abban, hogy gyermeke meleg és leszbikus párok gyermekével barátkozzon, de 24 százalék ellenzi az ilyen kapcsolatot, ez utóbbiak körében kiemelkedően magas számban vannak az ultraortodoxok és az arabok.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook