A zsidóságról tartottak pódiumbeszélgetést a berlini magyar nagykövetségen

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Berlin zsidóság

Zsidó jövő Európában címmel tartottak pódiumbeszélgetést kedden a berlini magyar nagykövetségen magyar és német zsidó fiatalok részvételével. A nagyjából nyolcvan fős, többnyire németekből álló közönség előtt folytatott beszélgetést felvezető beszédében Czukor József nagykövet kiemelte, hogy Magyarországon él a harmadik legnagyobb európai zsidó közösség. Tagjai "honfitársaink, magyarként azonosítják magukat" - mondta a diplomata.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány vállalja a magyar államnak és hatóságainak a holokausztban viselt felelősségét. Utalt arra, hogy Magyarországon 2014 a holokauszt emlékéve lesz.

A nagykövetség több mint egy éve szervez nyilvános fórumokat az európai zsidóságról az Initiative Schalom nevű németországi mozgalommal. A rendezvénysorozatot azért is szervezik, mert "vannak gondjaink", és nem csupán Magyarországon, hiszen az antiszemitizmus nem csak magyar jelenség, és közösen kell harcolni ellene Európában - mondta Czukor József.

Fiatalokkal másodszor tartottak pódiumbeszélgetést. Főleg a magyar zsidók helyzetéről volt szó. A beszélgetésen, amelyben négy magyar és három német huszonéves zsidó fiatal vett részt, egyetértés volt abban, hogy az utóbbi időszakban kedvező fejlemények indultak el.

Elhangzott egyebek között, hogy fontos a "pozitív identitás erősítése, hogy ne csak a holokauszt által azonosítsuk a saját zsidóságunkat".

A magyar kormányra vonatkozó bírálatokkal kapcsolatban egy magyar résztvevő kiemelte, hogy a szembenézés a múlttal nagy megpróbáltatással járó "emlékezetmunka", amely "sebek föltépéséről szól", és nem lehet elvégezni külső nyomás alatt, ezért károsak a "helyzetet végletekig hiszterizáló" bírálatok.

A magyar zsidóság a társadalmi és gazdasági helyzetét tekintve "köszöni szépen, jól van (...), ellentétben a cigánysággal" - emelte ki az egyik résztvevő, hozzátéve, hogy a romák helyzetén kell javítani, "az igazi gyűlöletprobléma" pedig a romák és melegek elleni gyűlölet.

Német részről egyebek mellett hangsúlyozták: "ellentmondásos", hogy miközben elindult egy sor pozitív folyamat, "a budapesti belváros közepén Horthy-szobrot emelnek", és a nemzeti tantervben "fasiszta írók műveit ajánlják" a diákoknak. Az egyik német résztvevő kiemelte, hogy "konkrét, határozott és feltétel nélküli elhatárolódás szükséges a fasiszta, antiszemita nézetektől", és Európában, "barátok között" mindenki jogosan teszi szóvá, ha úgy érzi, hogy ez nem történik meg úgy, ahogyan kellene.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook