Egymás után függeszti fel a rasszista kijelentéseket hangoztató tagjainak jelöltségét a francia Nemzeti Front

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Nemzeti FrontNemzeti Front

Rasszista kijelentés miatt a jövő évi önkormányzati választásokon induló újabb tagjának jelöltségét függesztette fel csütörtökön a Nemzeti Front (FN) Franciaországban. A Le Monde című napilap honlapjának összesítése szerint az elmúlt hetekben a szélsőjobboldali párt összesen öt jelöltjét léptette vissza hasonló okok miatt.

Jean-Francois de Brugiere a második helyen szerepelt volna az FN-nek a Franciaország középnyugati részén található Saumur városában állított listáján. Jelöltségét azért vonta vissza a párt, mert nyilvánosan támogatásáról biztosított egy kislányt, aki ismételten majomhoz hasonlította a fekete bőrű igazságügyi minisztert, Christiane Taubirát. Brugiere azt írta a helyi laphoz intézett levelében: "Franciák millió semmi kifogásolnivalót nem találtak abban, amit ez a 11 éves kölyök mondott Angers-ban". A kislány a melegházasság elleni egyik október végi helyi utcai tüntetésen majomnak nevezte a homoszexuális párok házasságát engedélyező törvényt beterjesztő Taubirát.

"Határozottan elítéljük azokat a sértéseket, amelyek az igazságügyi miniszterrel kapcsolatban elhangzottak" - olvasható az FN közleményében.

A párt vezetését 2011-ben Marine Le Pen vette át apjától, Jean-Marie Le Pentől, aki ellen több jogerős ítélet is született antiszemita és holokauszttagadó kijelentései miatt. Pártja apja által kialakított imázsának javítására az új elnök kerüli a botrányt kiváltó megfogalmazásokat, a provokatív szójátékokat, és soha nem tesz antiszemita vagy rasszista kijelentéseket, valamint arról kívánja meggyőzni a közvéleményt, hogy alkalmas a kormányzati szerepre.

A Nemzeti Front októberben az északkelet-franciaországi Rethelben függesztette fel az egyik jelöltjét, mert Facebook-oldalán közzétett egy fotómontázst, amelyen egy majom mellett Christiane Taubira látható. Az előző alatt az olvasható, hogy "18 hónaposan", míg a politikus fotója alá az került, hogy "most".

A Le Monde szerint az elmúlt hetekben az FN-nek további három jelöltje lépett vissza. Joris Hanser, aki Rixheimben volt jelölt, november 6-án a Twitteren az FN-nek egy időközi helyhatósági választáson aratott győzelmét a náci megszálláshoz hasonlította, korábban pedig a Facebookon azt írta, hogy Algéria számára szerencse volt a francia gyarmatosítás. A 20 éves jelölt utóbb azt állította, hogy a "tweet csak humor volt, de jelenleg nem lehet bármin nevetni". Azt is hozzátette, hogy nem homofób, nem antiszemita és nem rasszista.

Francois Chatelain az északi Neuville-en-Ferrainben volt jelölt addig, amíg ki nem tett a Facebookra egy égő izraeli zászlót, amely alá azt írta: Itt Franciaország. Az FN akkor azt közölte, hogy az üzenet tartalma "teljes ellentmondásban áll a párt politikai irányvonalával". A jelölt ellen Marine Le Pen indított fegyelmi eljárást. Chatelain másnap elnézését kért és a fotó kapcsán azt mondta, azzal "egy állam politikáját, és nem a zsidó közösséget, és főleg nem a zsidó vallást" célozta.

André Kornmant nem zárták ki a pártból Strasbourgban, hanem saját maga lépett vissza a jelöltségtől, miután bűnmegelőzési programját az FN-en belül is sokan vitatták. A jelölt polgármesterré választása esetén harci kutyákkal vette volna fel a bűnözők ellen a harcot, illetve a visszaeső bűnözők családjait kilakoltatta volna a szociális bérlakásokból.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook