Antirasszista felhívások Franciaországban az igazságügy-miniszter elleni támadás miatt

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Taubirát Taubirát

Egymást érik Franciaországban az antirasszista tüntetésekre szóló felhívások és petíciók a fekete bőrű igazságügy-minisztert, Christiane Taubirát ért újabb rasszista támadás miatt. A párizsi ügyészség a miniszterelnöki hivatal feljelentése nyomán már szerdán előzetes eljárást indított a szélsőjobboldali kötődésű Minute című hetilap ellen rasszista jellegű nyilvános sértegetés gyanúja miatt, miután az az eheti címlapján ismételten majomhoz hasonlította a minisztert.

Az egykori dél-amerikai gyarmatról, ma Franciaország egyik tengerentúli megyéjéből, Francia Guyanáról származó fekete bőrű politikus hónap óta a konzervatív jobboldal és a szélsőjobboldal céltáblája, miután ő vitte végig a parlamentben a homoszexuális párok házasságának engedélyezése körüli vitát. Az energikus, papír nélkül világosan érvelő szocialista politikus néhány hete rasszista megjegyzések áldozata.

Egy hónappal ezelőtt a Nemzeti Frontnak (FN) a  jövő évi önkormányzati választásokon induló egyik tagja tett közzé egy fotómontázst, amelyen egy majom mellett a miniszter látható. Az előző alatt az olvasható, hogy "18 hónaposan", míg a politikus fotója alá az került, hogy "most". A jelöltet akkor visszavonta az FN, a párttagságát pedig felfüggesztette.

A montázs folytatásaként értelmezhető a Minute címlapja, amelyen a miniszter fotóján az "Ügyes, mint egy majom, Taubira rátalált a banánra" felirat olvasható.

A címlap hatalmas felháborodást váltott ki a politikai elit részéről bal- és jobboldalon egyaránt, és a szélsőjobboldali politikusok egy része is elítélte azt. Florian Philippot, az FN alelnöke szerint a címlap "elfogadhatatlan, kifejezetten felháborító, mint gyakran a Minute esetében, amelynek mi is többször áldozatai voltunk".

Jean-Marc Ayrault kormányfő azonnal feljelentést tett a lap ellen, Manuel Valls belügyminiszter - aki egyébként a kormányon belül Christiane Taubira egyik legnagyobb ellenfelének számít - jelezte: a kormány megvizsgál minden lehetőséget a 40 ezres példányszámú lap terjesztésének megakadályozása érdekében.

"Én felfogom az ütést, de ez nagyon erős a gyerekeim számára" - mondta Taubira a France 2 közszolgálati televízióban. Hozzátette, hogy tovább fog harcolni az elveiért azok ellen, akik "ki akarják zárni az emberi nemből".

A kormányzó Szocialista Párt pénteken bejelentette, hogy november 27-én nagygyűlést szervez "a köztársaság védelmében a szélsőségek ellen". Ezzel párhuzamosan a Facebookon egy "állampolgári felhívás" is megjelent, meghirdetve egy antirasszista tüntetést december 8-ára.

Pascal Blanchard történész szerint Christiane Taubirát nem egyszerűen a fekete bőre és amiatt támadja a jobboldal és a szélsőjobboldal, mert nő, hanem mert két olyan törvény fűződik a nevéhez, amelyet nacionalista körök franciaellenesnek tekintenek: a melegházasság fél évvel ezelőtti engedélyezése és a rabszolgaság emberiesség elleni bűntetté nyilvánítása. Ez utóbbi törvényt 2001-ben az ő indítványára fogadta el a francia parlament.

Taubira egyébként saját radikális baloldali pártjának köztársasági elnökjelöltje is volt 2002-ben. Két évvel ezelőtt azonban visszavonult a politikától, ezért nagy meglepetésnek számított, hogy Francois Hollande államfő miniszteri széket ajánlott neki. Azóta igazságügy-miniszterként megkérdőjelezi a jobboldal büntetőpolitikáját, nem támogatja a börtönök építését, ahova imámokat szerződtetett a muzulmán rabok mellé, és nyíltan bírálja a jelenlegi belügyminisztert, amiért folytatja a kelet-európai romák kitoloncolását.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook