Ma van a tolerancia nemzetközi napja - 2013. november 16.

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

toleranciatolerancia

Az UNESCO kezdeményezésére az ENSZ - az 1993. évi 48/126-os számú határozattal - az 1995-ös évet a tolerancia évének nyilvánította, amikor nagyszabású nemzetközi kampányt szerveztek a tolerancia és az erőszakmentesség jegyében. 1995. november 16-án az UNESCO tagállamai elfogadták a tolerancia elveiről szóló nyilatkozatot és az ezzel kapcsolatos akciótervet. A tolerancia nemzetközi napja ebből az eseményből nőtt ki, mint évenkénti alkalom arra, hogy a toleranciára felhívjuk a figyelmet az oktatásban, társadalmi színtereken vagy a politikában, illetve megvitassuk ennek helyi vagy globális problémáit.

Az ENSZ Közgyűlése az 1996. december 12-i 51/95-ös számú határozattal hivatalosan is felszólította a tagállamokat, hogy november 16-án tartsanak tolerancia napot.

A tolerancia három együtt érvényesülő kritériuma a konfliktustűrő képesség, a jogegyenlőség elfogadása és az erőszak elutasítása. Latin eredetű szó, elsősorban türelmességet jelent mások véleménye, főleg vallása, világnézete, etnikai vagy nemzeti hovatartozása, illetve szexuális beállítottsága vagy nemi identitása iránt.

Ezen a napon a türelmes, elfogadó emberi magatartásra fókuszálhatunk. Cél lehetne, hogy megismerjük egymást, elfogadjuk a különbözőségeket. Ezen a napon az LMBT+ közösség is szervezhetne programokat, melyek közelebb hoznák az LMBT+ embereket a társadalom szélesebb csoportjaihoz vagy akár az LMBT+ közösség különböző csoportjait egymáshoz. Felhívhatnánk a figyelmet az intoleranciában rejlő veszélyekre.

A tolerancia nagyon fontos manapság, a sokszínűség felbecsülhetetlen értékkel bír, de feszültség forrásává is válhat. A tolerancia feloldhat konfliktusokat, segíthet felülkerekedni előítéleteken és negatív sztereotípiákon. A valódi tolerancia nyitottság, kíváncsiság, kommunikáció és nem közömbösség vagy engedékenység. Sokkal inkább tisztelet és több mint passzív szemlélés. A toleráns ember nem feltétlenül nézi tétlenül és tűri szótlanul a kisebbségekkel szembeni túlkapásokat, a rasszizmust, a kirekesztést vagy akár az idegengyűlöletet.

Hívjuk fel a figyelmet a toleranciára, kettőzzük meg erőfeszítéseinket, érjük el mihamarabb céljainkat!

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook