Az azonos neműek házasságát bírálta az orosz gyermekjogi biztos

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

homofóbia homofóbia

Az európai országokban terjedő joggyakorlatot, az egynemű párok házasságát engedő törvényeket bírálta az orosz államfő mellett működő gyermekjogi biztos a Moszkvában csütörtökön megnyílt nemzetközi parlamenti fórumon. Pavel Asztahov arra hivatkozott, hogy már a római jog kimondta, a házasság egy férfi és egy nő szövetsége. "Milyen alapon húzzák át önök egy tollvonással a történelmi gyakorlatot, az emberiség több ezer éves hagyományait, a jog alapjait egy mesterséges, életképtelen, terméketlen álcsalád-konstrukció kedvéért?" - tette fel a kérdést az orosz ombudsman a nemzetközi tanácskozás résztvevőinek.

Asztahov kijelentette, hogy az orosz jog sohasem fogja elismerni családnak az egynemű párok kapcsolatát. Hozzátette: "törvényeink és államunk mindazonáltal nem üldözi és nem szándékozik zaklatni azokat, akik más formát választanak".

A gyermekjogi biztos azt is hangoztatta, szerinte Oroszország nem sértette meg a nemzetközi jogot azzal, hogy júniusban törvényben tiltotta meg a "homoszexualitás kiskorúak körében való népszerűsítését".

Az orosz parlament a nyáron annak a tiltását is törvénybe foglalta, hogy külföldi egynemű párok orosz gyermekeket fogadhassanak örökbe.

Az orosz alkotmány elfogadásának 20. évfordulója jegyében zajló tanácskozás megnyitóján Valentyina Matvijenko, a Szövetségi Tanács elnöke azt hangoztatta, hogy Oroszország számára nincs más út, mint a demokrácia.

A felsőház vezetője Vlagyimir Putyin orosz államfő kijelentését ismételte meg, majd arra figyelmeztetett, hogy bár számos javaslat létezik az 1993. december 12-én elfogadott alaptörvény módosítására, ahhoz igen óvatosan kell hozzáfogni. Szerinte a hatályos orosz alkotmány távolról sem merítette ki lehetőségeit.

A jelenleg hatályos orosz alaptörvény a Szovjetunió 1991-es széthullását követő évek belpolitikai csatározásai közepette született meg. Elfogadását az 1993 októberi belpolitikai és alkotmányos válság, a törvényhozás feloszlatása, a fegyveres összetűzés előzte meg.

A moszkvai nemzetközi parlamenti fórumon több nemzetközi szervezet és külföldi állam parlamenti vezetője vesz részt, közöttük Jean-Claude Mignon, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke. Magyarországot Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke képviseli.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook