Jean-Claude Mignon: változtatni kell az Európa Tanács monitoringrendszerén

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

európa tanács ET PKGY

Változtatni kell az Európa Tanács monitoringrendszerén, amely révén ellenőrzi, hogy a tagállamok betartják-e kötelezettségeiket - fejtette ki kedden az ET Parlamenti Közgyűlésének Moszkvában tárgyaló elnöke. Jean-Claude Mignon Szergej Nariskinnal, az orosz duma elnökével találkozott. Úgy vélte, hogy a monitoring mai rendszere két nem egyenlő részre osztja fel a szervezetet, mégpedig az ellenőrzött tagállamokra és a "többiekre".

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (ET PKGY) elnöke szerint meg kell vizsgálni, miként fejleszthetik az ellenőrzés rendszerét úgy, hogy néhány államban ne gondolják azt, kizárták őket az Európa Tanácsból.

Szergej Nariskin, az orosz törvényhozás alsóházi elnöke október elsején részt vett Strasbourgban az ET PKGY őszi ülésszakán, és felszólalásában bírálta a szervezet monitoringrendszerét. Az orosz parlament alsóházi elnöke akkor azt mondta, hogy ideje lenne áttérni a konkrét témák vizsgálatára, nem a tagállamokat kellene egészében ellenőrizni. Szerinte a kötelezettségek betartását ellenőrző folyamat egyes országok hátrányos politikai megkülönböztetésévé vált.

Oroszországot a parlamenti elnökhöz intézett kérdések során számtalan bírálat érte Strasbourgban a 'homoszexualitás propagandáját' kiskorúak körében tiltó törvény miatt. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének őszi ülésszaka határozatban szólította fel Moszkvát az említett jogszabály, a rágalmazást szabályozó törvény, valamint a nem kormányzati szervezetek működését nehezítő úgynevezett külföldi ügynöktörvény felülvizsgálatára.

Eközben a Ria Novosztyi orosz hírügynökség közölte Nils Muiznieksnek, az Európa Tanács emberjogi biztosának tavaszi jelentését oroszországi vizsgálódásáról, amelyben bírálta az orosz igazságszolgáltatás rendszerét. Muiznieks egyebek között megállapította, hogy a bírák nem függetlenek, és "az igazságszolgáltatás normális működése" még nem biztosított Oroszországban. A lett emberjogi biztos azt javasolta, hogy fejleszteni kell a bírák kinevezésével és menesztésével kapcsolatos eljárást is.

Az orosz parlament kedden tárgyalta és első olvasásban elfogadta a Legfelső Bíróság és a Legfelső Választott Bíróság összevonására tett államfői törvényjavaslatot, amelyet az utóbbi testületnél elleneznek, mert a választott bírósági rendszer teljes megszüntetésétől tartanak.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook