Roma információs központ nyílt Brüsszelben

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Roma központRoma központ

"Roma Méltóság Központja" néven információs és dokumentációs intézményt nyitott Brüsszelben a franciaországi alapítású Yahad in Unum holokausztkutató szervezet - közölte kedden Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő.
A hétfő esti megnyitó ünnepségen Járóka - az EP egyetlen roma képviselője - az emlékezés mellett a történelmi tanulságok levonásának szükségességéről beszélt. 

Méltatta a Yahad in Unum tevékenységét a romák ellen elkövetett népirtás kutatásában és megismertetésében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szervezet szakemberei az elmúlt években több ezer tanúvallomást dolgoztak fel, faluról falura haladva, valamint feltártak több száz korábban ismeretlen tömegsírt.

Hangsúlyozta, hogy életben kell tartani az áldozatok emlékét, és nem szabad hagyni, hogy az eltűnésre ítélt tömegek kivégzőik szándékai szerint feledésbe merüljenek. Emlékeztetett arra, hogy a nyilvánosság előtt még mindig kevéssé ismert a roma holokauszt és még a kutatói közösséget is súlyos adósság terheli a félmillióra becsült áldozatot követelő rémtettek tudományos feldolgozásában.

Járóka szerint a történelmi igazság megismerése, a bűnökkel való szembenézés és a tanulságok levonása ugyanakkor előmozdíthatja a közösségek közötti megbékélést, és megerősítheti a szabad és egyenlő európai polgárok egységét.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook