ET-ombudsman: a felelőtlen tudósítások is ártanak a romáknak

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

európa tanács Muiznieks

A sajtóban megjelenő felelőtlen tudósítások is hozzájárulnak a romákról kialakult negatív "mítoszok" terjesztéséhez - figyelmeztetett pénteken kiadott közleményében Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.
A lett ombudsman arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi napokban Görögországban és Írországban roma családoknál megtalált gyermekek esetében világszerte úgy jelent meg a tudósítások többsége, hogy az újságírók kiemelték: romákról van szó. 

Ez azt az ősi mítoszt erősíti, miszerint a romák gyermekrablók volnának - húzza alá Muiznieks.

"Az ilyen felelőtlen tudósításoknak óriási hatásuk lehet romák millióinak az életére és további táptalajt biztosíthatnak a már amúgy is elterjedt, erőszakos, romaellenes mozgalmaknak. Bár a cigányok semmivel sem hajlamosabbak bűnözővé válni, mint bárki más, az, hogy a média folyamatosan hangsúlyt ad annak, hogy mely kisebbséghez tartoznak az elkövetők, hihetővé teszi azt a mítoszt, hogy a romák természetüknél fogva bűnözők. Ez nemcsak, hogy nem igaz, de veszélyes is, mert tovább élezheti az egyébként is meglévő feszültségeket a romák és a többségi társadalom között Európában" - állapítja meg a 47 tagállamot tömörítő, strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet emberi jogi biztosa.

Muiznieks szerint ennek a negatív képnek a terjedése a társadalmi integrációnak is árt, hiszen miért akarnának a romák beilleszkedni, ha a média lépten-nyomon arra figyelmezteti őket nap mint nap, hogy nem kívánatosak.

"Arra kérek minden újságírók, hogy tegyen egy lépést hátra, és vizsgálja meg, hogy valóban szükséges volt-e a kisebbséghez tartozás kiemelése" - áll a lett ET-ombudsman közleményében. Muiznieks egyúttal azt a kérdést is felveti, hogy ezekben a tudósításokban lehet, hogy a gyerekek magánszférához való jogai is sérültek, ahogy az ártatlanság vélelmének elvét sem feltétlenül tartották minden esetben tiszteletben.

"Már megtanulhattuk volna, hogy gyalázatos politikai és társadalmi következményekhez vezethet egy embercsoport démonizálása a médiában" - nyomatékosítja Nils Muiznieks, aki szerint a sajtónak a kisebbségekről tudósítva felelősen kell formálnia a közvéleményt.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook