ET - Nem tűzik automatikusan a miniszterek bizottsága napirendjére a monitoring jelentéseket

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

európa tanács monitoring

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének plenáris vitájában leszavazták azt az indítványt, hogy ezentúl automatikusan tűzzék a miniszterek bizottsága nevű ET-intézmény napirendjére a parlamenti közgyűlési monitoring jelentéseket - közölte szerdán az MTI-vel Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő.
Megszavazása esetén az indítvány egyebek közt azt vonhatta volna maga után, hogy a miniszterek bizottságában újra előveszik az idén tavasszal, nyár elején tárgyalt "magyar ügyet". 

Akkor a parlamenti közgyűlés monitoring bizottsága olyannyira aggályosnak minősítette a jogállamiság magyarországi helyzetét, hogy Magyarországgal szemben - EU-tagország vonatkozásában mindeddig példátlan módon - indítványozta módszeres megfigyelési (monitoring) eljárás megindítását. Ezt az indítványt a parlamenti közgyűlés plenáris ülése a június 25-én tartott vitában eredeti formájában nem fogadta el, csupán azt mondta ki, hogy a továbbiakban is "szoros figyelemmel kísérik" a magyarországi helyzet alakulását.

A téma az ET parlamenti közgyűlésének Strasbourgban zajló őszi ülésszakán, abban a kedd esti vitában merült fel újra, amelyet a monitoring bizottság 2012 júniusa és ez év szeptembere közötti tevékenységének áttekintéséről folytattak.

A vitában Gaudi-Nagy Tamás - felidézve a Magyarországról folytatott júniusi plenáris vitát - emlékeztetett arra, hogy a parlamenti közgyűlés akkor elvetette a monitoring bizottság jelentését. A jobbikos képviselő azzal vádolta a monitoring bizottságot, hogy "piszkos játékot játszik", "csak a romákkal és az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, illetve transznemű) emberekkel  foglalkozik", miközben figyelmét elkerüli a hagyományos európai kisebbségek sorsa.

"Önök nem védik a demokráciát, önök csak olyan figurák, akiket valahogyan valakik azzal a céllal mozgatnak, hogy rombolják a nemzeti kultúrát Európában" - mondta Gaudi.

A monitoring bizottság tevékenységének áttekintéséhez határozati és állásfoglalási javaslatot is benyújtottak. A határozat - amelyet a parlamenti közgyűlés el is fogadott - felszólította a monitoring eljárás alatt álló államokat kötelezettségeik teljesítésére. Az ajánlási indítvány egyik pontja ugyanakkor vitát váltott ki. Arra irányult, hogy a parlamenti közgyűlés szólítsa fel a miniszterek bizottságát a parlamenti közgyűlés legutóbbi monitoring jelentéseinek "kellő megfontolására", valamint mostantól fogva az összes közgyűlési monitoring jelentés napirendre vételére.

A vitában többen azzal érveltek, hogy az ajánlás csorbítaná a közgyűlés önálló véleményalkotási szerepét, mintegy alárendelné azt az ET-tagállamok kormányképviselőiből álló miniszterek tanácsának.

Végül - tájékoztatta az MTI-t Gaudi-Nagy Tamás - az ajánlástervezet erről szóló lényegi pontját 66-64 arányban elvetették, így az egész ajánlástervezetet már fel sem tették szavazásra. Gaudi közlése szerint a magyarok mellett zömmel orosz, illetve török képviselők szavaztak az ajánlás ellen.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook