Nem engedélyezik a szombatra tervezett belgrádi felvonulást

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

belgrád pride belgrád pride

Elmarad a szombatra tervezett felvonulás Belgrádban - a szerbiai biztonsági szervek koordinációjáért felelős iroda péntek este döntött arról, hogy szombatra betilt minden tervezett felvonulást, illetve tüntetést.
A szerb közszolgálati televízió (RTS) esti híradójában Ivica Dacic miniszterelnök azt mondta, hogy továbbra is tiszteletben tartják az állampolgárok jogait, de ennél fontosabb a lakosság biztonsága, ezért döntött úgy a hivatal, hogy nem engedélyezi a szombati melegfelvonulást.

Elmondta, az illetékes iroda több órás vita után döntött úgy, hogy nem engedélyezi a felvonulást. A rendezvény hívei egyebek mellett azzal érveltek, hogy annak engedélyezése jót tenne Szerbia arculatának, a másik oldal részéről viszont felmerült annak kérdése, hogy ha bárki is megsérülne, az milyen fényt vetne az országra - részletezte az ülésen történteket a szerb miniszterelnök, aki görögországi látogatását szakította meg a felvonulás engedélyezése körüli vita miatt. Dacic azt mondta, valójában azt kellett mérlegelni, hogy mi okozna nagyobb kárt, és úgy döntöttek, hogy - mivel nem tudják garantálni az emberek személyes és vagyoni biztonságát - inkább betiltják a szombatra tervezett összejöveteleket.

Korábban arról számolt be a szerbiai média, hogy ha engedélyezik a szombati rendezvényt, akkor a felvonulás útvonalát 6500 rendőr biztosítja majd.

Belgrádban 2001-ben tartottak először melegfelvonulást, de a résztvevőket ultranacionalista, szélsőséges csoportok tagjai, valamint futballszurkolók támadták meg, amire a rendőrség nem reagált időben, így őket is megtámadták. A felvonulás résztvevői közül többen megsérültek. Ezt követően csak 2009-ben kísérelték meg újra melegfelvonulás megtartását, de a hatóságok betiltották azt, akkor is biztonsági indokokra hivatkoztak. Belgrádban csak 2010-ben sikerült megtartani az LMBT-közösség rendezvényét, a hivatalos szervek minden egyéb esetben a magas biztonsági kockázatra hivatkozva negatív döntést hoztak.

Egyébként a szombatra tervezett melegfelvonulással egy időben kilenc jobboldali szervezet jelentett be ellentüntetést. Ezeket is betiltotta a biztonsági szervek koordinációjáért felelős iroda.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook