Amnesty International: az EU és tagállamai nem lépnek fel kellő eréllyel a homofób bűncselekmények ellen

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

amnesty homofóbia

Az Európai Unió és számos tagállama nem lép fel kellő eréllyel a homofób gyűlölet vezérelte erőszakcselekmények ellen - áll az Amnesty International szerdán Londonban ismertetett jelentésében.
Az esettanulmányokkal kiegészített 16 oldalas elemzésben a világ legnagyobb emberi jogi szervezete hangsúlyozza, hogy a gyűlölet motiválta erőszaknak különösen káros és hosszú távú hatásai vannak az áldozatokra. 

Az EU és sok uniós tagállam azonban nem ismeri el törvényeiben gyűlölet-bűncselekményként azokat a támadásokat, amelyeknek indítéka az áldozat szexuális orientációja vagy nemi identitása.

Az Amnesty International szerint ez elfogadhatatlan, mivel a szexuális irányultság és a nemi önazonosság a nemzetközi emberi jog diszkriminációtól védett területei közé tartozik.

A diszkriminatív indíték a gyűlölet-bűncselekményeket minden más bűnözési kategóriától megkülönbözteti. Éppen ezért kritikus fontosságú, hogy az áldozatok szexuális orientációja vagy nemi identitása alapján elkövetett bűncselekmények kivizsgálása során a hatóságok minden lehetséges módon igyekezzenek feltárni az indítékot - áll az emberi jogi szervezet szerdai felhívásában.

Az Amnesty International idéz egy nemrégiben elvégzett EU-felmérést, amely kimutatta, hogy a homofób indítékú erőszakcselekmények 80 százalékát az áldozatok nem is jelentik a rendőrségnek, gyakran azért, mert félnek az intézményesült homofóbiától.

A jelentés Bulgáriát, Csehországot, Németországot, Olaszországot és Lettországot említi azon EU-tagállamok között, amelyek büntető törvénykönyveiben nincsenek külön szankciók a szexuális irányultság vagy a nemi identitás alapján elkövetett bűncselekményekre.

Az egyik esettanulmány szerint Szófiában 2008-ban megöltek egy férfit, mivel az elkövetők feltételezték róla, hogy meleg, a két gyanúsított ellen azonban öt év elteltével sem indult bírósági eljárás.

Az EU és tagállamai addig nem tudnak eleget tenni a diszkrimináció elleni fellépés kötelezettségének, amíg nem honosítanak meg megfelelő intézkedéseket a gyűlölet motiválta bűncselekmények minden formája ellen. A jelenleg alkalmazott kettős mérce azt az üzenetet közvetíti, hogy az erőszak egyes formáinak áldozatai kevesebb figyelmet és védelmet érdemelnek, mint mások. Ez elfogadhatatlan az Európai Unióban, amely büszkén hirdeti az egyenlőség és a befogadás elvét - áll az Amnesty International szerdán ismertetett tanulmányában.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook