Lemondott a brit alsóház szexuális bűncselekményekkel vádolt alelnöke

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

brit vádakNigel Evans

Bejelentette lemondását szerda hajnalban a brit parlament alsóházának alelnöke, aki ellen nem sokkal korábban szexuális bűncselekmények címén vádat emeltek.
Az 55 éves Nigel Evans konzervatív párti képviselőt - aki a melegek jogaiért küzdő aktivistaként is közismert - már májusban őrizetbe vették és kihallgatták azzal a gyanúval, hogy fiatal férfiak sérelmére szexuális bűncselekményeket követett el. 

A kihallgatás után óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és Evans folytatta munkáját. Ügyvédje útján akkor még azt közölte, hogy nem kíván lemondani tisztségéről.

Az angol-walesi ügyészi hivatal azonban kedd este vádat emelt a politikus ellen nyolc szexuális jellegű bűncselekmény - köztük nemi erőszak - gyanújával. A vádhatóság szerint Evans a terhére rótt bűncselekményeket 2002 és 2013 között követte el, összesen hét személy sérelmére.

Nigel Evans a vádemelés bejelentése után sajtóközleményben tudatta, hogy "robusztus érvekkel" fogja bebizonyítani ártatlanságát. "Két dologban biztos vagyok: egyrészt abban, hogy ártatlan vagyok, másrészt abban, hogy ártatlanságom bizonyítást nyer" - fogalmazott a konzervatív politikus, aki képviselői mandátumát nem adta vissza.

Az alsóház elnöki hivatala már Evans májusi őrizetbe vétele után bejelentette, hogy az alelnököt egyelőre "mentesítették" az ülések vezetésének feladata alól.

Evans 1992 óta parlamenti képviselő. A tory frakcióban most feladott alsóházi alelnöki pozíciója előtt is több magas tisztséget betöltött, 1999 és 2001 között pedig a Konzervatív Párt alelnöke volt. A brit parlament alsó kamarájának egyik alelnöki posztjára 2010-ben, a konzervatívok kormányra kerülésének évében választották meg.

Az alsóháznak összesen három alelnöke van.

Nigel Evans 2010-ben, a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva tárta fel meleg mivoltát, és az interjú óta nyilvánosan és rendszeresen szót emelt a melegek jogainak érvényesítéséért.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook