ET-jelentéstevő: véget kell vetni a "homofób törvénykezésnek" Oroszországban

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

európa tanács Hakon Haugli

Az oroszországi "homofób törvénykezés" beszüntetését, a nemi identitáson alapuló diszkrimináció törvényi szintre emelésének megszüntetését sürgette pénteken Hakon Haugli, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének illetékes jelentéstevője.

A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség jogainak érvényesülését vizsgáló norvég képviselő szerint homofób propaganda söpör végig Oroszországon, amely újabb és újabb törvényjavaslatokat, jogszabályokat szül, a legújabb az, amely megfosztaná a meleg és leszbikus szülőket attól, hogy felügyeleti joguk lehessen saját gyermekük fölött, azaz jogi értelemben megszakítaná a kapcsolatot, elvenné a szülőtől a gyermeket, ha az apa vagy az anya meleg, leszbikus, biszexuális vagy transznemű.

"Miután az úgynevezett homoszexuális propagandáról szóló törvénnyel égbekiáltó módon megsértik a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát, most a családi és magánélethez fűződő jogokat is veszély fenyegeti" - közölte Haugli. Ez ellentétes Oroszország nemzetközi kötelezettségeivel, valamint homofób nézetek terjesztésére és erőszakra ösztönözhet - véli a szociáldemokrata politikus.

"Megismétlem a korábbi felszólítást: hagyják abba az LMBT közösség elleni előítéletek és diszkrimináció szítását" - jelentette ki a jelentéstevő, aki szerint lehet, hogy ez a szavazók egy részének elnyeri a tetszését, de ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével. Hakon Haugli arra kéri az orosz törvényhozókat, hogy vessék el a gyermekfelügyeletről szóló törvényt, valamint vonják vissza az úgynevezett "homoszexuális propagandát" betiltó jogszabályt is. Ideje megerősíteni, hogy az emberi jogok mindenkit, megkülönböztetés nélkül megilletnek - zárja nyilatkozatát az ET parlamenti közgyűlésének jelentéstevője.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook