Brüsszel elutasítja a homofóbia minden formáját

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Brüsszel homofóbia

Brüsszel városa elutasítja a homofóbia minden formáját, a belga főváros mindenki számára nyitott és mindenki irányában toleráns - ismerteti a belga főváros polgármesterének közleményét pénteki számában a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap miután egy meleg pár erőszak miatt feljelentést tett az őket bántalmazó rendőrök ellen.

A két fiatal férfi múlt pénteken egy koncertről távozva keveredett szóváltásba a rendőrökkel, akik eleinte mindössze arról tájékoztatták őket, hogy át kell menniük az utca másik oldalára, mert az az oldal, ahol mentek, le volt zárva. Az RTBF belga közszolgálati televízió beszámolója szerint a rendőrök azt követően dühödtek fel, hogy az egyik férfi viccelődni kezdett velük.

"Akkor szabadultak el végleg a dolgok, amikor elővettem a mobilomat, és közöltem, hogy akkor most felveszem a történteket, mert úgy éreztem, hogy a rendőrök túl messzire mennek" - magyarázta a televíziónak az egyik férfi jól látható véraláfutással a jobb szeme alatt. A férfi szerint ekkor 4-5 rendőr körülvette, a földre nyomta és ütlegelni kezdte.

"Csak annyit kérdeztem, hogy milyen okból intézkednek velünk szemben, erre négy pofon volt a válasz, a rendőr pedig büdös balos szarnak és mocskos kis buzinak nevezett" - mondta a pár másik bántalmazott tagja.

Az ügyet az ügyészség és a rendőri visszaéléseket vizsgáló állandó bizottság, a Comité P is vizsgálja. Az érintett rendőröket kihallgatták, a vizsgálat végéig azonban a rendőrség a konkrét ügy részleteiről nem nyilatkozik.

"Ha bebizonyosodik, hogy a vádak igazak, annak súlyos következményei kell, hogy legyenek. Ez a viselkedés elfogadhatatlan" - jelentette ki Ilse Van De Keer, az érintett brüsszeli kerület rendőrkapitánya.

Freddy Thielemans, Brüsszel polgármestere közleményében világossá teszi, hogy a belga főváros mindig is azért küzdött, hogy a városban a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség tagjai is otthon érezhessék magukat, és a városvezetés a homofób diszkrimináció minden formája ellen fellép, kiáll az esélyegyenlőség mellett, a polgármester pedig a brüsszeli melegfelvonulást is nyíltan támogatja.

"A homofób erőszak minden formája elfogadhatatlan. Brüsszel mindenki számára nyitott és toleráns, és itt a jövőben is mindenki szabadon kinyilváníthatja, hogy kihez vonzódik" - nyomatékosította üzenetét Thielemans.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook