Szocsi 2014 - Német miniszter: diktatúra felé halad Oroszország

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

oroszország szocsi olimpia

Omladozik a demokratikus rendszer és épül a diktatúra Oroszországban - vélekedett hétfőn a német kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztere az úgynevezett homoszexuális propagandát tiltó orosz törvénnyel kapcsolatban. Dirk Niebel, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa szerint a szexuális beállítottságuk miatt üldözött embereknek többet ártana, mint használna, ha a nemzetközi közösség bojkottálná a 2014 februári szocsi téli olimpiát. Ugyanakkor világossá kell tenni, hogy "elfogadhatatlan a demokratikus alapok szétesése és az, hogy Oroszország elindult a vegytiszta diktatúra felé" - mondta a miniszter az N24 német hírtelevíziónak.

A bojkott ugyan "jól mutatna a médiában", de a melegellenes tendenciákkal szemben máshogy kell fellépni. Az előítéleteket kell visszaszorítani, amit csak képzéssel, oktatással lehet. "Ez szép feladat lenne a német pártalapítványoknak" - mondta a miniszter.

A német kormány több más liberális tagja is úgy véli, hogy a szexuális kisebbségek kirekesztése az önkényuralom felé mutat. Oroszország a melegellenes jogszabály elfogadásával "újabb öles lépést tett a diktatúra felé" - mondta Sabine Leutheusser-Schnarrenberger a Welt am Sonntag című lapnak.

Markus Löning, a kormány emberi jogi megbízottja, az FDP politikusa szerint nem szerencsés a téli olimpia bojkottjáról szóló vita. Az egyszeri akció helyett az orosz helyzet folyamatos megfigyelésére és következetes fellépésre van szükség. "A homofób törvény csupán egy a sok elnyomó hatású jogszabály közül. Az ország egésze halad a nagyobb elnyomás, erősebb tekintélyelvűség, több diktatúra felé, vagyis az orosz helyzet a maga teljességében rossz, és nem csak a homoszexuálisoknak, akik kiállnak a saját jogaikért" - mondta Markus Löning hétfőn a Deutschlandradio Kultur országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban.

A téli olimpia bojkottját a sportért felelős belügyminiszter, Hans-Peter Friedrich is elutasítja. A bajor konzervatív CSU politikusa mellett a liberális külügyminiszter, Guido Westerwelle is hangsúlyozta, hogy a sportot nem szabad átpolitizálni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök június 30-án írta alá a "nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását" tiltó törvényt. Ennek értelmében büntetik például, ha valaki kiskorúak jelenlétében bármilyen módon a homoszexuális életmódot népszerűsíti. A nemzetközi közösség élesen bírálta a törvényt. A jogszabály elfogadása óta számos erőszakos támadás történt melegek ellen Oroszországban.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy korábbi állásfoglalásában hangsúlyozta, hogy a szexuális beállítottságon alapuló hátrányos megkülönböztetés az olimpiai eszme sérelmét jelenti. A sport alapvető emberi jog, amelynek gyakorlását fajtól, nemtől és szexuális beállítottságtól függetlenül mindenkinek biztosítani kell - szögezte le a NOB.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook