Német kommentárok Ferenc pápa melegekről tett kijelentéséről

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

német meleg Ferenc Pápa

A német sajtóban a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a liberális Süddeutsche Zeitung is kommentárban foglalkozott kedden Ferenc pápának a homoszexuálisokkal kapcsolatos hétfői kijelentésével, amelyet üdvözöltek politikai és társadalmi szervezetek is. A FAZ Összefonódások címmel közölte Daniel Deckers kommentárját, amely szerint kevés területen mutatkozik akkora távolság a nyugati modernség életérzése és a katolikus egyház tanításai között, mint a homoszexualitás megítélésében, valamint a nőknek az egyházban betöltött szerepével, jogaival kapcsolatban, és semmi sem utal arra, hogy ez a távolság a közeljövőben csökkenne.

Ferenc pápa az elődeivel - II. János Pállal és XVI. Benedekkel - összhangban elutasítja, hogy nőket pappá szenteljenek, és nem tér el a katolikus tanításoktól a melegekre vonatkozó kijelentése sem, amely "csupán" felhívás a melegek diszkriminációja ellen. Új viszont az az összefüggésrendszer, amelybe ágyazva a pápa megtette az első hivatalos nyilatkozatát a homoszexualitásról, hiszen a Vatikánban kialakult hatalmi szerkezetek kontextusában beszélt erről - emelte ki a FAZ szerzője. Hangsúlyozta: a pápa közvetve elismerte, hogy léteznek homoszexuális összefonódások az egyházban. Ennek alapján Ferenc pápa szerint "nem a homoszexualitás a probléma, hanem maga az összefonódás", ami "bizonyára így igaz" - írta a német konzervatív lap kommentátora.

A Süddeutsche Zeitung Új hangvétel a régi harcok helyett címmel közölte Matthias Drobinski kommentárját, amelyben a liberális lap szerzője kiemelte: a pápa a melegekkel szembeni diszkrimináció elutasításával és a vatikáni meleglobbi létének elismerésével magától értetődő, nyilvánvaló dolgokat mondott el, és szerinte "ügyesen nem vett tudomást" az "igazán kényes kérdésről", arról, hogy a melegek vajon csak szexuális önmegtartóztatással válhatnak-e igazzá Isten előtt.

Ugyanakkor "az új hangvétel" figyelemre méltó, azt jelzi, hogy "valaki itt el akar távolodni a régi frontvonalaktól" - írta a liberális lap szerzője. Hozzátette: a római katolikus egyháznak a melegekhez fűződő viszonyát a "kettős erkölcsiség" jellemzi, hiszen a melegek akárhogy is követik az egyház tanításait, mégis bűnben élnek, ha megélik az egyház szerint természetellenes szexualitásukat. A kettős morál másik oldala az a szerző szerint, hogy a római katolikus egyházban magas a meleg papok aránya, és ezzel a "kettős élet" aránya is, akinek pedig ilyen "strukturális hazugsággal" kell élnie, az korrumpálható és zsarolható lesz - írta a Süddeutsche Zeitung szerzője, hangsúlyozva: "legfőbb ideje leszámolni ezzel a kettős morállal".

A Mi vagyunk az egyház (Wir sind Kirche) nevű német katolikus reformmozgalom üdvözölte Ferenc pápa nyilatkozatát. Az egyházfő szavai "a felszabadító hatást válthat ki, és azt is kell kiváltania valamennyi pap esetében, akik homoszexuális, és ezt mostanáig titkolnia kellett" - nyilatkozott Christian Weisner, a mozgalom szóvivője a Spiegel Online hírportálnak.

Volker Beck, a Zöldek parlamenti képviselője - aki nyíltan vállalja homoszexualitását - úgy vélte: Ferenc pápa nyilatkozata reménykeltő. Ugyanakkor "nincs szó sokkal többről, mint reményről" - tette hozzá a politikus, megjegyezve, szerinte rejtély, hogy a pápa miért intézett "kirohanást" az állítólagos meleglobbi ellen.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook