Érződnek a melegházasság hatásai

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

melegházasságmelegházasság

Ugyan még csak két hét telt el azóta, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság június 26-án alkotmányellenesnek minősítette az ún. "házasságvédelmi törvényt" (Defense of Marriage Act, röviden DOMA), az Obama-adminisztráció máris lépéseket tett azért, hogy a kormány alkalmazásában álló meleg és leszbikus dolgozók ugyanolyan juttatásokban részesülhessenek azonos nemű hitvesükkel, mint heteroszexuális kollégáik a férjükkel vagy feleségükkel.

Az 1996 óta érvényben lévő DOMA fő rendelkezése, miszerint a kongresszusi jogalkotás szempontjából érvényes frigyre csak egy férfi és egy nő léphet, gyakorlatilag lehetetlenné tette az egyes államok által engedélyezett melegházasságok szövetségi szinten való elismerését. Eddig 11 állam hagyta jóvá az azonos neműek közti egybekelést (Massachusetts, Kalifornia, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire, New York, Maine, Maryland, Washington és Delaware), ám augusztus 1-jétől csatlakozik hozzájuk Rhode Island és Minnesota is.

Az utóbbi napokban a kormány mindhárom ágának dolgozói értesítést kaptak, miszerint az azonos nemű frigyben élők 60 napos határidőn belül bejegyeztethetik hitvesüket az olyan családi juttatásokra, mint az élet-, vagy éppen a betegbiztosítás. Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy nincs bevett előírás arra vonatkozóan, mely állam törvényei alapján ismerjék el az adott házasságot érvényesnek; ahol a pár egybekelt, ahol a legutóbbi adóbevallásukat kitöltötték, ahol a juttatásokért folyamodnak, vagy ahol bejegyzett lakosként élnek? A Kongresszusnak hatalmában állna, hogy tisztázza ezeket a kérdéseket, ám mivel a Képviselőházban jelenleg a DOMÁ-t egykor a végsőkig támogató republikánusok vannak többségben, nem valószínű, hogy ott a közeljövőben napirendre kerül ez a probléma.

A demokraták-uralta Szenátusban ezzel szemben az Egészség-, Oktatás-, Munka- és Nyugdíjügyi Bizottság (Senate Commitee of Health, Education, Labor & Pensions) szerdán szavazással jóvá hagyott egy törvénytervezetet, mely a nem-állami állásokat betöltő leszbikus és meleg dolgozók védelmét is garantálná. Az ún. "alkalmazottak megkülönböztetése elleni törvény" (Employment Non-Discrimination Act, röviden ENDA) szövetségi szinten tiltaná be a szexuális orientáció- és nemi identitás alapú munkahelyi megkülönböztetést az Egyesült Államokban, bár megjegyzendő, hogy republikánus nyomásra a kisvállalkozások és a vallási szervezetek felmentést kapnának a rendelkezései alól. A bizottság elnöke és a tervezet egyik fő támogatója, Tom Harkin demokrata szenátor szerint az ENDA várhatóan még ez év őszén kerül a teljes Szenátus elé szavazásra, és hangos sikerre számíthat. Végső diadala azonban még nem lesz biztosítva, hiszen a Kongresszus mindkét házának el kell fogadnia ahhoz, hogy az elnök aláírásával jogerőre emelhesse.

(Kitekintő)

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook