Az ET meleg felvonulásokon való részvételre buzdította az ukrán politikusokat

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

európa tanács európa tanács

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése azt tanácsolta az ukrán politikai vezetőknek és kormányzati tisztségviselőknek, hogy vegyenek részt melegfelvonulásokon - írta pénteken a Zerkalo Nyegyeli című ukrán lap.

A lap tudni véli: a testület által a minap kiadott ajánlások között az egyik pontban az szerepel, hogy politikusok és a vezetésben lévők folytassanak párbeszédet a szexuális kisebbség képviselőivel az egymás közötti megértés javítása érdekében. Javasolja azt is, hogy a politikai élet szereplői vegyenek részt a melegek rendezvényein, beleértve a felvonulásaikat is, ily módon jelezhetnék ugyanis a nyilvánosság előtt, hogy ellenzik a homofóbiát.

A dokumentum alapján az ET tagállamai kötelesek lépéseket tenni a szexuális kisebbséghez tartozókkal szembeni diszkrimináció minden formájával szemben.

Ukrajnát felszólította az ET, hogy parlamentje vegye le napirendjéről a homoszexualitás népszerűsítésének betiltásáról szóló törvényjavaslatot. Az ukrán törvényhozás már tavaly első olvasásban elfogadta ezt az előterjesztést, méghozzá jelentős többséggel. A javaslat bűncselekménynek nyilvánítja a homoszexualitást propagáló alkotások létrehozását, behozatalát az országba, illetve azok terjesztését Ukrajnában.

Május végén a bíróság Kijevben előbb betiltotta, később mégis engedélyezte, hogy az ukrán fővárosban a melegek megtartsák első felvonulásukat, igaz, csak a központtól távolabb eső helyen. A mintegy ötven felvonulóra több száz rendőr vigyázott, és 11 személyt vettek őrizetbe, akik megpróbálták megzavarni az eseményt, petárdákat dobálva a menet elé.

A közgyűlési ajánlásokat tartalmazó dokumentumot mellesleg az ukrán küldöttség többsége nem fogadta el, a delegáció többi tagja pedig tartózkodott a megszavazásakor - olvasható a lapban.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook