Amnesty International : Üdvözöljük a Tavares-jelentés elfogadását

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

amnesty amnesty

Az Amnesty International üdvözli, hogy az Európai Parlament plenáris ülése a mai napon elfogadta az alapjogok magyarországi helyzetéről szóló Tavares- jelentést. A jelentés nyomán induló eljárás lehetőséget kínál Magyarország számára, hogy az állampolgárok jogait és a demokratikus alapelveket csorbító törvényeket visszavonják és lehetőséget ad az EU-nak, hogy végre minden tagállamban hatékonyan lépjen fel az alapjogok és demokratikus értékek védelmében.

A jelentés azt kéri Magyarországtól, hogy állítsa vissza az alapjogok és a jogállamiság védelmének jogszabályi és intézményi kereteit, köztük az Alkotmánybíróság korábbi hatáskörét, illetve távolítsa el az Alaptörvényből a korábban alkotmányellenesnek talált rendelkezéseket - többek között a család kirekesztő megfogalmazását, a hajléktalanság büntethetőségét, valamint a véleménynyilvánítás önkényes korlátozásának lehetőségét.

De ez a jelentés nem csak Magyarországról szól. Annak elfogadása jelentős lépés az egész európai közösség számára, hiszen megteremti a lehetőséget, hogy az EU intézményei minden egyes tagállam felett ellenőrző szerepet gyakoroljanak a jogok és a demokratikus működésének védelmében.

A közösségi alapértékek tagállami betartásának ellenőrzésére hivatott mechanizmus régóta esedékes eszköz arra, hogy az EU hatékonyan érvényesítse az emberi jogokat a határain belül. Ennek fontos szerepe lenne abban, hogy időben előrejelezze, ha egy tagállamban szisztematikusan sérülnek az EU közös alapértékei. Ekkor a közösségnek a legmagasabb intézményi szinten kell a problémával foglalkoznia, mint ahogy most Magyarország esetében is. 

Kiadó: Amnesty International Magyarország

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook