Tízezrek követeltek teljes jogegyenlőséget a párizsi felvonuláson

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

paris pridepárizs pride

Napra pontosan egy hónappal azután, hogy Franciaországban megköttetett az első melegházasság, több tízezren vettek részt szombaton Párizsban a meleg büszkeség felvonuláson, a gyermekvállalás terén teljes jogegyenlőséget követelve a nem heteroszexuális házasságban élő nők számára.

A Montparnasse pályaudvartól indult, kilencven feldíszített teherautóból álló karneváli hangulatú menet a belváros utcáin áthaladva érkezett a Bastille térre, ahol az esti koncertre mintegy félmillió embert várnak a szervezők.

A megmozdulással a meleg és leszbikus egyesületeket tömörítő inter-LGBT-nek több célja is volt: egyrészt a melegházasság ellen szervezett tömegrendezvények után meg akarták ünnepelni, hogy a jogegyenlőségért folytatott harcuk sikerrel zárult, másrészt tiltakozni kívántak a melegházasság körüli közéleti vita nyomán a mindennapokban elszaporodott homofób incidensek ellen.

"Itt az alkalom, hogy megmutassuk azoknak, akik le akartak minket írni az elmúlt hónapokban, hogy létezünk és itt vagyunk" - mondta Nicolas Gougain, az egyesület elnöke a felvonulás előtti sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy a melegházasság engedélyezésével "jelentős előrelépés történt a jogok terén, de bizonyos követelések még nem teljesültek". A meleg és leszbikus szervezetek teljes jogegyenlőséget követelnek a gyermekvállalás terén a nem heteroszexuális házasságban élő nők számára, azaz a mesterséges megtermékenyítés engedélyezését kérik a kormánytól a leszbikusok és minden heteroszexuális nő számára.

A tavaly hatalomra jutott Francois Hollande szocialista államfő egyik fő választási ígérete volt az azonos neműek házasságának engedélyezése. A május 18-án kihirdetett törvényben szerepel az örökbefogadás engedélyezése is meleg és leszbikus párok számára. A mesterséges megtermékenyítés engedélyezésének kiterjesztése is benne volt az eredeti tervezetben, ezt azonban az ellentüntetések nyomására a kormány kivette a törvény végső szövegéből. Franciaországban csak heteroszexuális házasságban élő nőknek engedélyezett a mesterséges megtermékenyítés, a nem férjezett heteroszexuális vagy leszbikus francia nők általában a szomszédos Belgiumban élnek ezzel a joggal.

Franciaország a világon a 14. ország, amely megnyitotta a házasság intézményét a homoszexuális párok számára. Az elmúlt hónapban mindennapossá váltak a melegesküvők. Egyetlen településről lehet csak tudni, a baszkföldi 3 ezer lakosú Arcangues-ról, ahol a polgármester megtagadta egy homoszexuális pár összeadását, és a helyettesei sem vállalkoztak rá. Ezért a vőlegények diszkrimináció gyanújával szerdán feljelentést tettek ellenük. Miután az igazságszolgáltatás részéről napi ezer eurós büntetés fenyegette a település vezetést, a polgármester pénteken beleegyezett, hogy egyik helyettese a közeljövőben összeadja a párt.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook