Feljelentés egy francia polgármester ellen, amiért nem hajlandó melegeket összeadni

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg jogokdiszkrimináció

Diszkrimináció miatt feljelentést tett szerdán két francia meleg férfi a délnyugat-franciaországi Bayonne ügyészségén, amiért egy közeli kis faluban sem a polgármester, sem a helyettesei nem hajlandók őket összeadni - közölte a pár ügyvédje.

Isabelle Duguet megítélése szerint a közhatalmat képviselő személyek részéről diszkrimináció történt hivataluk gyakorlása közben, amikor megtagadták a pártól annak a jognak a gyakorlását, amelyet a törvény biztosít számukra. Az ügyvéd Arcangues település polgármestere és helyettesei ellen tett feljelentést, s azt kéri a bíróságtól, hogy "kötelezze őket ügyfelei, Jean-Michel Martin és Guy Martineau-Espel összeadására".

Az ügyvéd által kifogásolt bűncselekmény öt hónap szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható.

A 60 éves Jean-Michel Colo, aki 31 éve polgármester jobboldali színekben a délnyugat-franciaországi faluban, május végén kategorikusan kijelentette, hogy nem engedélyezi a településen tíz éve élő pár összeházasodását.

"Biztosítottuk őt arról, hogy az esküvőnket nem fogjuk nagydobra verni, nem lesz itt semmilyen média. Ő mégis kategorikusan visszautasította a kérelmünket, amelyet június 17-én nyújtottunk be az arcangues-i polgármesteri hivatalban" - mondta az egyik vőlegény. A polgármester azóta is kitart azon álláspontja mellett, hogy nem hajlandó két homoszexuálist összeadni. Két helyettese is hasonlóan vélekedik.

Patrick Dallenes, Bayonne város alprefektusa hétfőn hivatalosan is felszólította a polgármestert, hogy alkalmazza a törvényt.

A tavaly hatalomra jutott Francois Hollande szocialista államfő egyik fő választási ígérete volt az azonos neműek házasságának engedélyezése. Az április 23-án elfogadott és május 18-án kihirdetett törvényben szerepel az örökbefogadás engedélyezése is meleg és leszbikus párok számára. Az első melegházasságot május 29-én kötötték meg Montpellier-ben. Franciaország a világon a 14. ország, amely megnyitotta a házasság intézményét a leszbikus és meleg párok számára.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook