Ötödik alkalommal rendeznek melegfesztivált Sanghajban

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

kína ShanghaiPRIDE ShanghaiPRIDE

Péntek esti kiállításmegnyitóval, valamint szombat reggeli futással és piknikkel kezdődött az ötödik alkalommal rendezett, egy hétig tartó melegfesztivál, a ShanghaiPRIDE a kelet-kínai Sanghaj városában.

Több százan gyűltek össze pénteken este a város művésznegyedében, hogy a rendezvénysorozatot megnyitó, három fiatal meleg ázsiai művész képeit bemutató kiállítást megtekintsék. A ShanghaiPRIDE szervezői az MTI kérdésére ott elmondták: a melegfesztivál programjai iránt évről évre érezhetően nő az érdeklődés, mely a látogatószám változásában is megmutatkozik. A várakozások szerint az ötödik születésnapját ünneplő melegfesztivált idén rekord számban keresik fel majd fel az érdeklődők, arra több ezer embert várnak.

Ennek érdekében a szervezők idén minden korábbinál színesebb programkínálattal jelentkeztek: a június 22-ig tartó fesztivál ideje alatt többek közt meleg művészek által jegyzett kiállítások, a homoszexualitás témája köré épülő filmvetítések, színházi előadás, kerti parti és zenés-táncos mulatság várja majd a látogatókat. A ShanghaiPRIDE hete során több kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül, melyen a legaktuálisabb témákat, így a homoszexualitás munkahelyen való elfogadottságát vagy a melegházasság kérdését járják körbe a résztvevők.

A szervezők az MTI tudósítójának azt is elmondták: míg a legelső, 2009-es meleghét megszervezése még komoly akadályokba ütközött - így többek közt annak egyes programjait a hatóságok nem engedték megtartani -, immár tucatnyi helyi vállalat, az amerikai, kanadai, német, holland, francia és spanyol konzulátus is a 2013-as programok mögé állt, s a városi hatóságok is érezhetően engedékenyebbek a programsorozattal kapcsolatosan.

A hagyományosan továbbra is igen konzervatív kínai társadalomban csupán az elmúlt években kezdődött a társadalmi párbeszéd a homoszexualitás kérdéséről. Annak létezését 1997 előtt nem ismerték el, s csak 2001-ben vették le hivatalosan a mentális betegségek listájáról. A másságot ma is túlnyomórészt megbélyegzik az országban, az egy gyermeket engedélyező szigorú családtervezési politika pedig csak rontott a helyzeten, mivel azzal a családi vérvonal továbbvitele egyetlen utód kezébe került. Szakértők 1-5 százalékra teszik a homoszexuálisok arányát a lakosságon belül, számuk így elérheti akár a 60 milliót, és az arány évről évre növekszik.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook