Amnesty: "az orosz véleménynyilvánítási szabadság sötét napja"

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

amnesty amnesty

Az orosz véleménynyilvánítás szabadságának sötét napja a keddi, miután az orosz képviselőház néhány órán belül a vallásgyalázónak minősített megnyilvánulásokat és a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség aktivistáinak és támogatóinak tevékenységét is törvényen kívül helyezte - áll az Amnesty International kedd este Londonban kiadott állásfoglalásában.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint a két törvényalkotási lépés mutatja, hogy Oroszországban egyre szűkebbre szabják a véleménynyilvánítás szabadságát.

Az állami dumában kedden megszavazott büntető jogszabályokkal az orosz kormány szánalmas kísérletet tesz arra, hogy az orosz társadalom legreakciósabb elemeinek hízelegve növelje népszerűségét, az alapvető jogok és az egyéni identitás megvallásához fűződő jog rovására - áll az Amnesty International londoni nyilatkozatában.

John Dalhuisen, az AI európai és közép-ázsiai programigazgatója a közleményben leszögezi, hogy az ilyen jogszabályoknak nincs helyük a szabadságjogok tiszteletén alapuló modern demokráciák törvénykönyveiben.     A nagyobb kérdés most az, hogy vajon a jelenlegi orosz kormánynak egyáltalán szándékában áll-e ilyen demokráciává változtatni Oroszországot - teszi hozzá az Amnesty International vezető tisztviselője.

Dalhuisen szerint a kedden elfogadott törvények jelzik: az orosz hatóságok eltökéltek abban, hogy az élet minden területén, a politikai és a társadalmi közegben egyaránt meghatározzák, mit mondhatnak és mit nem az emberek.

Ezek visszafelé tett lépések, amelyek nyomán meg kellene szólalniuk a vészcsengőknek - áll az Amnesty International programigazgatójának keddi nyilatkozatában.

Az emberi jogi szervezet már május végén kiadott idei világjelentésében is megállapította, hogy Oroszországban változatlanul széleskörű a faji, etnikai, nemi, vallási és politikai alapú diszkrimináció, és a véleménynyilvánítás szabadságát egyre szűkebbre szabják a hatósági korlátozások.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook