Német alkotmánybíróság: a meleg párokat is megilleti a házastársaknak járó adókedvezmény

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

 németország jogegyenlőség

A bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párokat is megilleti a házastársaknak járó adókedvezmény - döntött csütörtökön a német alkotmánybíróság.

A karlsruhei bíróság alkotmányellenesnek minősítette a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat megkülönböztetését az adózási jog területén.

A döntés alapján a meleg párok is alkalmazhatják a személyi jövedelemadó (szja) megállapításakor az úgynevezett splitting-eljárást. Ennek során a két fél jövedelmét összeadják, majd megfelezik, és az így kapott érték után kell fizetni az adót. Ez enyhíti a jövedelemadó sávos progresszivitását, vagyis azt a hatást, hogy magasabb adókulcs terheli a jövedelmet, ha meghalad egy bizonyos határt.

Az alkotmánybíróság felszólította a törvényhozást, hogy korrigálja az adójogi előírásokat visszamenőlegesen, egészen a 2001. augusztus 1-jéig terjedő időszakig, amikor életbe lépett az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló törvény.

A német alkotmánybíróság legutóbb egy februári döntésével mozdította előre a meleg párok egyenjogúsításának folyamatát. A testület akkor alaptörvény-ellenesnek minősítette azt a szabályt, miszerint bejegyzett élettársi kapcsolatban élő homoszexuális párok esetében tilos örökbe fogadni a partner korábban örökbefogadott gyermekét.

A liberális kormánypárt, az FDP a teljes jogegyenlőség híve, a CDU/CSU soraiban viszont van ellenállás. Főleg a hagyományokhoz - így a hagyományos családmodellhez is - leginkább ragaszkodó bajor CSU ellenzi, hogy ugyanazok a jogok vonatkozzanak a homoszexuális párkapcsolatra, mint a férfi és nő közötti házasságra. Ugyanakkor a CDU egyik legtekintélyesebb politikusa, Wolfgang Schauble pénzügyminiszter az utóbbi hónapokban több interjúban is hangsúlyozta, a konzervatívoknak tudomásul kell venniük, hogy megváltozott a világ, és nem szabad ragaszkodniuk társadalmi intézményekhez csak azért, mert a múltban jól működtek.

Egy februári felmérés szerint a német lakosság 74 százaléka üdvözölné, ha a politikusok gondoskodnának az azonos nemű párok teljes jogegyenlőségéről. Az ellenzéki szociáldemokraták és Zöldek szavazói 80 százalék feletti arányban támogatják az egyenjogúsítási folyamat kiteljesítését, aminek még a CDU/CSU szavazótáborában is csaknem kétharmados - 64 százalékos - a támogatottsága.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook