Ukrajna: A mindent átható homofóbia diszkriminációhoz és erőszakos támadásokhoz vezet

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

jelentés LMBTI Ukrajna LMBTI

Az Amnesty International „Nincs ok a büszkeségre: az LMBTI személyek diszkriminációja Ukrajnában" című jelentése az LMBTI emberek elleni széles körben elterjedt diszkriminációra mutat rá a hatóságok és a nyilvánosság részéről.

A közelmúltban elkövetett számos személy elleni bűncselekmény miatt az ukrán hatóságoknak új jogszabályokat kell bevezetniük, hogy felléphessenek a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló megkülönböztetés ellen – nyilatkozta az Amnesty International ma.

A törvényhozóknak nem szabad elfogadniuk azt a törvényjavaslatot, amely a „homoszexualitás propagandáját" kriminalizálja – erről e pillanatban is viták folynak a parlamentben.

„Többeket megvertek, egy esetben pedig meg is gyilkoltak valakit valós vagy vélt szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt. Ezeknek a bűntényeknek a többségét nem vizsgálták ki megfelelően, és büntetlenül maradtak" - mondta el Max Tucker, az Amnesty International Ukrajna-kutatója.

„Ha mindez még nem lenne elég: a támadások lehetőségét manapság rendszeresen ürügyként használják arra, hogy a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) személyeket megfosszák az önkifejezéshez és a békés nyilvános programok szervezéséhez való jogaiktól."

Az LMBTI közösséghez tartozók elleni támadásokat a választott tisztségviselők és egyházi vezetők negatív sztereotípiákat és diszkriminációt terjesztő kijelentései is motiválják.

Ahelyett, hogy fellépnének az LMBTI személyek megkülönböztetése ellen, a parlamentben jelenleg olyan törvényekről folynak tárgyalások, amelyek kriminalizálnák a „homoszexualitás propagandáját", és amelyek korlátoznának olyan alapvető emberi jogokat, mint a véleménynyilvánítás vagy a gyülekezés szabadsága.

A jelenleg hatályos diszkriminációellenes és gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó jogszabályok nem terjednek ki a szexuális irányultságra vagy a nemi identitásra. A 2013-as, „Az Ukrajnában jelenlévő diszkrimináció megelőzése és az ellene való küzdelem alapelveiről" nevű törvény nem tér ki a szexuális irányultságra vagy nemi identitásra, mint a diszkrimináció lehetséges indokaira.

Az ukrán hatóságok nem vizsgálják ki és folytatnak büntetőeljárást megfelelően az előítélet által motivált erőszakos cselekedetek ügyében. Sőt, valójában a rendőrségen, ügyészségen, és más hatóságnál dolgozók rendszeresen hirdetnek negatív sztereotípiákat az LMBTI személyekkel kapcsolatban, ami kérdéseket vet fel a jog előtti egyenlőség mindenki számára való biztosítására való hajlandóságukkal kapcsolatban.

Egy ukrán civil szervezethez 2012-ben 29 bejelentés érkezett a társadalom tagjainak az LMBTI személyek ellen elkövetett erőszakos támadásairól, és 36 további szólt erőszakkal való fenyegetésekről. A szervezet ezenkívül 49 olyan esetet dokumentált 2012-ben, amikor a rendőrség követett el visszaélést az LMBTI csoporthoz tartozók ellen, köztük jogellenes fogva tartást, zsarolást, kínzást, és a rossz bánásmód más formáit.

Armen Ovcsarukot, egy fiatal meleg férfit a jelentések szerint fejbe vágtak, miközben 2012. október 22-én Kijevben a kora esti órákban átsétált az egyik meleg bárból egy másikba. A szemtanúk mentőt hívtak hozzá. Barátai másnap bejelentették a bűntényt, ezt követően pedig nyomozás indult. Október 27-én Armen belehalt sérüléseibe, ez idáig az Amnesty International azonban nem kapott választ a Belügyminisztériumtól a támadásban indított nyomozás fejleményeiről, illetve arról, hogy azt gyűlölet-bűncselekményként azonosították és vizsgálták-e ki.

2013. március 2-án Mikola Lebegy egy rivnei bárban tartózkodott barátai társaságában, amikor egy mellettük lévő asztalnál ülő, ittas férfitársaság zaklatni kezdte őt. Eltörték az orrát, többször megütötték az arcát. Amikor a rendőrség megérkezett, elbeszélgettek a támadókkal, de nem tartóztatták le őket. Az állítások szerint azt mondták Mikola Lebegynek, hogy az elkövetők „magasabb körökben" mozognak – utalva rá, hogy a főügyész irodájában dolgozó tisztviselőkről van szó.

A mai napig Ukrajnában egyetlen LMBTI személyeket támogató Pride felvonulást sem rendeztek. A tavaly májusra tervezett felvonulást az utolsó pillanatban lemondták az erőszakos fenyegetések és a kijevi rendőrség részéről megfelelő biztonsági intézkedések meghozatalának elmulasztása miatt, a résztvevők védelme érdekében.

A szervezőket az esemény lemondását követően azonnal, valamint az azt követő hónapokban megkeresték és könnygázzal támadták meg a programhoz való kötődésük miatt. Az ezekben a támadásokban indított vizsgálatok egyikét sem zárták idáig le.

Más, LMBTI csoportok által szervezett nyilvános eseményeket szélsőségesek támadtak meg; ezek esetében a rendőrség nemhogy elmulasztotta az LMBTI aktivistákat megvédeni, de még fel is jelentették őket a békés gyülekezéshez való joguk gyakorlása miatt.

„A rendőrségnek megfelelő rendőri védelmet kell biztosítania a békésen demonstráló LMBTI csoportok számára. Az, hogy a rendőrség elmulasztotta megfelelően megvédeni a tavalyi Kijev Pride résztvevőit és szervezőit, a résztvevők gyülekezési szabadságának megsértését jelenti" – mondta Max Tucker.

„A rendőrségnek helyre kell hoznia ezt a kudarcot azzal, hogy hivatásuknak megfelelően gondoskodnak róla, hogy Ukrajna első LMBTI Pride felvonulása, május 25-én Kijevben, akadálymentesen és megfelelő rendőri védelemmel zajlik majd. Ha újra elmulasztanák a békés gyülekezéshez való jogukat gyakorló LMBTI személyek megvédelmezését, az nem mozdítaná elő Ukrajnának az Európai Unióhoz való csatlakozással kapcsolatos terveit."

„Ha Ukrajna sikeresen meg akarja valósítani ezen ambícióit, akkor a jogszabályait össze kell hangolnia az európai emberi jogi normákkal. Gondoskodnia kell róla, hogy minden embert – beleértve az LMBTI személyeket is – egyenlőként kezelnek."

Amnesty International

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook