A HRW bírálja a magyar jogrend átalakítását

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

magyar jogrend hrw

Bírálta a magyar jogrend 2010 óta lezajlott átalakítását a Human Rights Watch (HRW) csütörtökön kiadott, Magyarországgal foglalkozó jelentésében, uniós nyomásgyakorlást javasolva annak érdekében, hogy a magyar jogrendszer ismét megfeleljen az ország nemzetközi kötelezettségeinek.

A nemzetközi emberi jogi szervezet már január 31-ei éves jelentésében is elmarasztalta az új magyar alaptörvény eredményezte változásokat, majd március 12-én egy brüsszeli közleményben az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozását kifogásolta.

A HRW honlapjára most feltett 29 oldalas - Téves úton az emberi jogok terén: Az új Alaptörvény és egyéb jogszabály-módosítások hatásának elemzése Magyarországon című - dokumentum az új Alaptörvény és egyéb, "módszeres" jogszabály-módosítások káros hatását elemzi az emberi jogok és a jogállamiság terén.

Ezek alapján a hatalom ellenőrizhetőségének gyengítésével,  a bíróságok  függetlenségének csorbításával, a médiaszabadságba való beavatkozással és az emberi jogok biztosította védelem aláásásával vádolja a kormányt.

A jelentés szerint a magyar kormány, az EU és az Európa Tanács fellépéseit módszeresen figyelmen kívül hagyva, további alaptörvény-módosításokat vezetett be Magyarország Alkotmánybíróságának kötelező erejű, emberi jogokat fenntartó döntései ellenében. Megállapítása szerint e változtatások ellentmondanak a Magyarország EU- és Európa Tanácsi tagsága által vállalt kötelezettségeknek.

"A magyar kormány által bevezetett jogi változtatások felőrlik a jogállamiságot és az emberi jogok védelmét" - idézi a szervezet honlapja Lydia Gallt, a HRW Kelet-Európa- és Balkán-kutatóját.

Az új alaptörvény több száz vallási csoportot fosztott meg egyházi státusától. Emellett hátrányosan megkülönbözteti a leszbikus, a meleg, a biszexuális és a transzszexuális embereket, kirekesztve őket a család fogalmából, korlátozza a nők jogait, és megfosztja a szellemi fogyatékos embereket választójoguktól - állítja a szervezet.

2012-ben és 2013 első felében az Alkotmánybíróság egyes jogszabályok és rendelkezések kapcsán számos döntést hozott a bírák kényszernyugdíjazása, az egyházak nyilvántartásával kapcsolatos bírósági fellebbezési lehetőséget kizáró eljárása és a hajléktalanság büntetése tárgyában. Ahelyett azonban, hogy a kormány elfogadta volna a döntéseket, 2013 márciusában úgy módosította az alaptörvényt, hogy annak szövegébe építette be a kérdéses változtatásokat, "megakadályozva ezzel, hogy a testület felülvizsgálja azokat" - fogalmaz a HRW. Gall szerint "ez a legvilágosabb példája annak, ahogyan a magyar kormány semmibe veszi a jogállamiságot".

A HRW felidézi, hogy a magyar kormány intézkedései széles körű nemzetközi bírálatokat váltottak ki, többek között az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az Európa Tanács (ET) Velencei Bizottsága, valamint Németország és az Amerikai Egyesült Államok kormánya részéről. A magyar kormány mindezt azzal utasította vissza, hogy a bírálatok ténybeli tévedéseken alapulnak vagy politikai indíttatásúak. Az ET Parlamenti Közgyűlésének monitoring bizottsága pedig idén áprilisban monitoring eljárás indítását javasolta Magyarországgal szemben.

"A magyar kormány minden bírálóját elfogultsággal, ténybeli tévedéssel és politikai indíttatással vádolja, az igazság azonban egyszerűbb: Európa szerte komoly aggodalom fogalmazódott meg a jogállamiság és az emberi jogok magyarországi helyzetével kapcsolatban" - mondta Gall.

"Ha már a barátaid is aggódnak érted, ideje, hogy abbahagyd a tagadást, és odafigyelj" - teszi hozzá.

Jelentése végén az emberi jogi szervezet ajánlásokat fogalmaz meg a kormány és az EU számára is.

A HRW szerint az, hogy a magyar kormány folyamatosan figyelmen kívül hagyja az európai intézmények ajánlásait, az Európai Unió intézkedéseit kell, hogy maga után vonja, beleértve Magyarország szavazati jogának felfüggesztését az EU Szerződés 7. cikke alapján.

A teljes jelentést innen töltheted le

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook