Visszautasítja a nemi erőszak vádját a brit parlament alsóházának alelnöke

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

brit vádakvádak

Visszautasította a nemi erőszak vádját vasárnapi nyilatkozatában a brit parlament alsóházának alelnöke, ügyvédje útján közölve egyben, hogy nem mond le tisztségéről.

Az 55 éves Nigel Evans konzervatív párti képviselőt - aki a melegek jogaiért küzdő aktivistaként is közismert - előző nap vették őrizetbe és hallgatták ki azzal a gyanúval, hogy két fiatal férfi sérelmére szexuális bűncselekményeket követett el. A kihallgatás után óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A rendőrség hivatalosan csak annyit tett közzé az ügyről, hogy nemi erőszak és "szexuális jellegű támadás" gyanújával kezdték meg egy 55 esztendős férfi kihallgatását, de a brit média már szombat este tényszerűen közölte, hogy az alsóház alelnökéről van szó.

Ez vasárnap bizonyosságot is nyert. Evans ugyanis személyesen olvasta fel a választókerületi otthona előtt összegyűlt újságíróknak nyilatkozatát, amelyben hivatalosan elismerte őrizetbe vételét, ugyanakkor visszautasította az ellene megfogalmazott a vádakat.

Közölte: előző nap a rendőrség két feljelentés alapján hallgatta őt ki. "A feljelentéseket két olyan személy tette, akiket tegnapig barátaimnak gondoltam" - mondta.

Evans kijelentette, hogy a feljelentések teljesen alaptalanok. A politikus érthetetlennek nevezte az ellene felhozott vádakat, mondván: az őt feljelentők egyikével még a múlt héten is együtt vett részt közéleti rendezvényeken.

Ügyvédje közölte a sajtóval, hogy Evans nem szándékozik lemondani sem képviselői mandátumáról, sem az alsóház alelnöki tisztségéről.

Az alsóház elnöki hivatala ugyanakkor vasárnap bejelentette, hogy Nigel Evanst egyelőre "mentesítették" az ülések vezetésének feladata alól.

Evans 1992 óta alsóházi képviselő a 2010-ben kormányra került Konzervatív Párt színeiben. Jelenlegi pozíciója előtt is több magas tisztséget betöltött a tory frakcióban, 1999 és 2001 között pedig a Konzervatív Párt alelnöke is volt.

A brit parlament alsó kamarájának alelnöki posztjára 2010-ben választották meg. Az alsóháznak három alelnöke van; egyikük a hét végén őrizetbe vett tory képviselő.

Nigel Evans 2010-ben, a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva tárta fel meleg mivoltát, és az interjú óta nyilvánosan és rendszeresen szót emelt a melegek jogainak érvényesítéséért.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook