Itt az első coming outoló meleg aktív NBA sztár: Jason Collins

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

Jason Collins melegJason Collins

A Sports Illustrated magazinban május 6-án jelenik majd nyomtatásban a cikk, amelyből a lap online változata némi előzetest közölt hétfőn. "36 éves NBA center vagyok. Fekete. És meleg." A magyar online média sporttal foglalkozó oldalai és az egyébként is melegbarát portálok is hírül adták a melegek sportbeli történetében valószínűleg mérfölkőnek számító eseményt.

"Nem úgy terveztem, hogy én leszek az első meleg sportoló az egyik legnépszerűbb amerikai csapatsportban. De mivel az vagyok, szívesen beszélek erről. Bárcsak ne én lennék az a gyerek az osztályban aki felemeli a kezét és azt mondja: Más vagyok. Ha úgy lenne ahogy én akartam, már valaki megtette volna korábban. De senki nem tette, ezért jelentkezem én."

A center 2001 óta szerepel az NBA-ben, és első szezonjában mindjárt döntőt játszhatott a Los Angeles Lakersszel szemben elbukott New Jersey Nets-cel. Collins összesen hat NBA-csapatnál szerepelt, legutóbb a Washington Wizardsot erősítette, szerződése azonban lejárt. A játékos hozzátette: mindenképpen folytatni szeretné pályafutását.

"Jason nagy tiszteletnek örvendő játékos a társai körében, büszkék vagyunk rá, hogy felvállalta a vezető szerepét ebben a fontos kérdésben" - nyilatkozta David Stern, az NBA első embere.

Bill Clinton, korábbi amerikai elnök is megszólalt az ügyben, akinek Chelsea nevű lányával évfolyamtársak voltak a Stanford Egyetemen a Collins fiúk. Fontos lépésnek nevezi Jason tettét. Barack Obama elnök személyesen hívta fel Jasont, hogy támogatásáról biztosítsa. Ma tartott sajtótájékoztatóján pedig  "Nagy gesztusnak" nevezte, hogy Jason Collins kosárlabdázó a nyilvánosság előtt vállalta homoszexualitását, amire az észak-amerikai profi ligák történetében még nem volt példa. Az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek nemcsak toleranciát érdemelnek, hanem teljes egyenlőséget is az "amerikai családban".

Ernie Grunfeld, a Washington Wizards elnöke sem maradt néma az ügyben, a csapat nevében jegyzett nyilatkozatában arról beszél mennyire büszkék Jasonra.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook