Örömünnep és összecsapások az azonos neműek házasságát engedélyező francia törvény után

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg jogokházasság

Az azonos neműek házasságának engedélyezéséről szóló törvényjavaslat végleges francia parlamenti elfogadása után kedd este ezrek ünnepelték országszerte "a homoszexuálisok és heteroszexuálisok közötti jogegyenlőség megteremtését", miközben a törvény elleni tüntetések is folytatódtak több nagyvárosban. Párizsban és Lyonban a tömegbe keveredett szélsőségesek ismét összecsaptak a rendőrökkel.

Francois Hollande államfő nyugalomra kért mindenkit, arra emlékeztetve, hogy az elfogadott törvényt mostantól mindenkinek tiszteletben kell tartania.

"Ez a reform a társadalom fejlődésének irányába mutat, és bizonyos vagyok abban, hogy a társadalom büszke lesz rá" - hangsúlyozta a köztársasági elnök a szerdai kormányülést követően. Megerősítette, hogy az alkotmánytanács állásfoglalását követően azonnal aláírja és kihirdeti azt. Alkotmányjogászok szerint nem sok esély van arra, hogy a testület - amelytől az ellenzék a törvény megsemmisítését kéri - alkotmányellenesnek nyilvánítsa a melegházasság engedélyezését. A köztársasági elnök "nyugodtságot" kért mindenkitől, azaz "megértést, tiszteletet, mert mostantól a lényeggel kell foglalkozni: az ország gazdasági sikerességével és a nemzeti összetartozással" - tette hozzá.

A parlamenti végszavazást követően a melegbárjairól híres párizsi Marais negyedben spontán ünneplés kezdődött: színes parókákat és ruhákat viselő emberek lepték el a kávéházak teraszait, és a melegfelvonulásokra emlékeztető karneváli hangulatban, techno zene kíséretében üdvözölték a Házasodhasson mindenki! törvényjavaslat elfogadását.

A kerületnek a Szajna partján található polgármesteri hivatala előtt több százan hallgatták pezsgővel a kezükben a homoszexuálisok jogait képviselő egyesületek és a főváros vezetőinek ünnepi beszédeit. A tribünön megjelent Bertrand Delanoe, a homoszexualitását nyíltan vállaló párizsi főpolgármester is, aki korábban már elmondta: ő maga nem akar megházasodni, de anyakönyvezetőként szeretne minél több párt összeadni.

Eközben a rendőrség adatai szerint mintegy 3500-an vonultak fel az Invalidusok előtti téren, tiltakozásul a törvény elfogadása ellen. A tüntetések fő szervezője és szóvivője, Frigide Barjot, a katolikus vallását hirdető, provokatív humorista a menet élén vonulva kijelentette: "Egyesek azt hiszik, hogy mindennek vége, de majd megmutatjuk, hogy még nincs vége".

Egy perc néma csend után a tiltakozók Francois Hollande államfőt "a család ellenségének" nyilvánították.

Noha a megmozdulás végén a szervezők azt kérték az addig békés felvonulóktól, hogy "nyugalomban hagyják el a helyszínt", több százan, közülük sokan arcukon maszkot viselve, provokálni kezdték a rendőröket: petárdákat, üvegeket, csöveket, utcaköveket dobáltak feléjük. A rendőrség könnygázzal válaszolt. Többen hazafias és szélsőjobboldali dalokat énekeltek a rendőrökre támadva.

Az erőszakos összecsapások több órán keresztül folytatódtak a Szajna-parton, helyszíni tudósítások szerint a kifejezetten agresszív és radikális rendbontók újságírókra is rátámadtak. A tudósítókat a rohamrendőrök barikádjai mögé menekítették a rendfenntartók. Egy rendőri vezető a fején megsérült, őt kórházba szállították.

A rendőrség reggelre tucatnyi "bandavezért" azonosított és állított elő. Hasonló jelenek voltak Lyonban is, ott 44 randalírozót vettek őrizetbe. Marseille-ban Toulouse-ban, Montpellier-ben és Lille-ben viszont végig békésen tüntettek az azonos neműek házasságának ellenzői.

A nemzetgyűlés illetékes bizottsága szerdán egyhangú döntésében pénzbüntetést szabott ki arra a három ellenzéki képviselőre, akik múlt pénteken majdnem megverték az igazságügyi miniszter egyik munkatársát az ülésteremben a melegházasság engedélyezését előíró törvény vitájának lezárása előtt. A feldühödött honatyákat a teremőrök tartóztatták fel. A parlamenti szabályzat alapján mindhármuktól megvonták egyhavi költségtérítésük egy harmadát, mintegy 1400 eurót.

Franciaországban a statisztikák szerint mintegy 200 ezren állítják azt, hogy azonos nemű személlyel élnek együtt, azaz a párok 0,6 százaléka homoszexuális. Közülük minden tizedik pár nevel gyermeket.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook