Incidensekkel ért véget a melegházasság vitája a francia parlamentben

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg jogok házasság

Heves szóváltásokkal teli éjszaka után péntek reggel a képviselők majdnem összeverekedtek a francia nemzetgyűlésben a melegházasság engedélyezését előíró törvény vitájának lezárása előtt, miközben az utcai tüntetések ismét zavargásokba torkolltak.

A parlament alsóháza szerda este kezdte meg második olvasatban a homoszexuális párok házasodását lehetővé tevő javaslat vitáját, amely péntek reggel ért véget egy kis híján verekedéssé fajuló "szürrealista" jelenet után. A vita végén - amelynek során az ellenzék által benyújtott 700 módosító indítványból egyet sem fogadott el a nemzetgyűlés - a jobboldali képviselők annyira felháborodtak az igazságügyi miniszter egyik munkatársának gesztusán, hogy tömegesen megindultak a kormánypárti padsorok felé azt kiabálva, hogy "kifelé, kifelé".

A verekedést végül az ellenzéki képviselők feltartóztatásával Alain Vidalies, a kormány parlamenti kapcsolatokért felelős államtitkára és a teremőrök akadályozták meg. "Harminc éve vagyok képviselő, de ilyet még nem láttam" - mondta Vidalies. Claude Bartolone, a nemzetgyűlés szocialista elnöke elítélte "a fizikai fenyegetést" és szankciókat helyezett kilátásba a verekedést kezdeményező jobboldali képviselők ellen.

"Volt, aki ütött" - állítja Bernard Roman szocialista képviselő. Több parlamenti forrás megerősítette, hogy az egyik teremőrt megütötték.

A nemzetgyűlés épülete előtt a rendőrség szerint 3 ezren, a szervezők szerint 6 ezren tüntettek csütörtök este tiltakozásul a melegházasság engedélyezése ellen. A békésnek induló megmozdulás ismét zavargásokba torkollott, a rendőrség mintegy hetven ember vett őrizetbe az incidensek után. Egy rendbontó megsérült, amikor a rohamrendőrök el akarták távolítani a helyszínről.

A melegházasság engedélyezéséről szóló kormánypárti törvényjavaslat parlamenti végszavazására kedden kerül sor. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) már jelezte, hogy az alkotmánytanácsnál kezdeményezni fogja a törvény megsemmisítését.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook