Őrizetbe vételek és polémia a melegházasság elleni párizsi tüntetésen történt rendbontás miatt

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg jogok meleg

Hat embert őrizetbe vettek Párizsban a melegházasság elleni tömegtüntetésen történt rendbontásokat követően. Az incidens során harminc rendőr könnyebben megsérült - közölte hétfőn a francia belügyminiszter.

Manuel Valls az RTL kereskedelmi rádióban elmondta: 98 szélsőjobboldali aktivistát állított elő a rendőrség a vasárnapi tüntetést követően, közülük hat személyt vettek őrizetbe a rendőri erők elleni erőszak miatt. A belügyminiszter szerint a rendőrök "megfelelően és szakszerűen" léptek fel a rájuk támadókkal szemben. Azt is elmondta, hogy a rendőrök közül harmincan "könnyebben megsérültek".

Harmadik alkalommal rendeztek vasárnap tömegtüntetést Párizsban a melegházasságot ellenzők, amelyen a szervezők szerint 1,4 millióan, a rendőrség szerint 300 ezren vettek részt a Grande-Armée sugárúton. A jó hangulatúnak indult felvonuláson azután kezdődtek rendbontások, hogy mintegy 150-200-an megpróbálták több helyen áttörni a rendőrség által felállított kordonokat a Diadalívnél, hogy a Champs-Elysées-n is tüntethessenek. Őket a rendőrök könnygázzal fogadták és erő alkalmazásával eltávolították a turistákkal teli sugárútról, miután oda nem kaptak engedélyt a szervezők, akik hangosbemondón intették nyugalomra a rendbontókat és azonnal elhatárolódtak tőlük.

A négy órán át tartó felvonulás után mintegy ezer ember a Marseillaise-t énekelve felsorakozott a Champs-Elysées-t "védő" rendőrökkel szemben. Többen közülük letérdelve azt skandálták: "Demokráciát". Ellenük ismét könnygázt vetettek be, és az utolsó háromszáz rendbontó szétoszlatására gumibotot is használtak a rendőrök. A Twitteren egy szélsőjobboldali diákszervezet, a Groupe Union Défense (GDU - Védelmi Unió Csoport) magára vállalta a vezető szerepet a zavargásokban.

A belügyminiszter szerint a felvonulást a szervezők "vitathatatlanul" nem tudták kordában tartani a "szélsőséges csoportokkal" szemben. "Egyesekben eleve megvolt a szándék a bunyóra" - fogalmazott Valls, "hiszen csoportosan próbálták áttörni a kordonokat", amelyeket a rendőrség állított fel.

A tüntetésen részt vevő jobboldali politikusok Valls bocsánatkérését kérték a szerintük túlzott rendőri fellépésért, a tárcavezető erre azonban nem hajlandó. Több ellenzéki parlamenti képviselő arról számolt be, hogy rosszul lett, amikor a rendőrök a békés tüntetőkre is fújtak könnygázt. Többen közülük a párizsi prefektus leváltást kérték a belügyminisztertől, aki ezt visszautasította. Valls arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendőrség "nem dobott könnygázgránátokat a tüntetőkre, hanem sprayt használt egyes csoportok feloszlatására" a tömegben. "Sokkal súlyosabb balesetek is történhettek volna, ha a rendőri erők nem őrzik meg a hidegvérüket" - tette hozzá a belügyminiszter.

A francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés tíz napig tartó hangos vita után február 11-én már elfogadta a homoszexuálisok házasságát engedélyező törvénytervezetet. A szenátus azonban csak április 4-én kezdi megvitatni a javaslatot, amely arra is lehetőséget teremtene, hogy az azonos nemű párok gyermekeket fogadjanak örökbe. A kormány reményei szerint a tervezetet még a nyári szünet előtt végleg elfogadja a parlament.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook