Ismét tüntettek a melegházasság engedélyezése ellen Párizsban

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg jogok házasság

Százezrek részvételével harmadik alkalommal rendeztek vasárnap tömegtüntetést Párizsban a melegházasságot ellenzők. A tüntetők közül néhányan több helyen áttörték a kordonokat, a rendőrség könnygázzal válaszolt. A szervezők szerint 1,4 millióan, a rendőrség szerint 300 ezren vonultak fel.

A kék és rózsaszínű zászlókat lengető jókedvű tömeg a Diadalívtől vonult a Grande-Armée sugárúton (amely a Champs-Elysées folytatása) a La Défense negyed felé, s népszavazás kiírását követelte a homoszexuálisok házasságát engedélyező javaslatról. A történelmi egyházak által támogatott szervezők eredetileg a Champs-Elysées-n szerettek volna tüntetni, de oda nem kaptak engedélyt.

Mintegy 150-200-an megpróbálták több helyen áttörni a rendőrség által felállított kordonokat a Diadalívnél, hogy a Champs-Elysées-n is tüntethessenek. Őket a rendőrök könnygázzal fogadták és erő alkalmazásával eltávolították a turistákkal teli sugárútról. A szervezők hangosbemondókon kérték nyugalomra a rendbontókat és azonnal elhatárolódtak tőlük, a felvonulás mentén pedig az óriáskivetítőkön az volt olvasható: "Ne próbáljatok meg randalírozni, mert semmi értelme, veszélyes és törvénytelen!".

A korábbi két, szintén tömegeket megmozgató politikamentes megmozdulás után a harmadik tiltakozó rendezvény már nem egyszerűen a törvénytervezet ellen, hanem egyértelműen a szocialista kormány politikája ellen is állást foglalt olyan feliratokkal például, mint "munkát és nem melegházasságot akarunk", vagy "elég volt a meleg szélsőségből".

Jean-Francois Copé, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára és több vezető jobboldali politikus arra kérte az ellenzéki szavazókat, hogy vegyenek részt a tüntetésen. "Azért vannak itt ilyen sokan, mert az emberek dühösek. Mégpedig amiatt, ahogy a kormány bánt ezzel a megmozdulással. Lekezelte" - mondta a politikus a BFM hírtelevízióban. A pártvezető a rendbontásokat "Francois Hollande államfő számlájára" írta, s azt állította: könnygázzal lefújt családokkal találkozott. Helyszíni tudósítások szerint a rendőrség a békés tüntetők felé is irányított könnygázt annak érdekében, hogy ne hagyják el a menet számára kijelölt helyszínt.

A melegházasság engedélyezése ellen két hónappal ezelőtt rendezett legutóbbi tüntetésen a szervezők szerint 800 ezren, a rendőrség szerint 340 ezren vettek részt. A szervezők most vasárnap 1,4 millió tüntetőről beszéltek, a rendőrség szerint 300 ezren vonultak utcára.

A francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés tíz napig tartó hangos vita után február 11-én már elfogadta a homoszexuálisok házasságát engedélyező törvénytervezetet. A szenátus azonban csak április 4-én kezdi megvitatni a javaslatot, amely arra is lehetőséget teremtene, hogy az azonos nemű párok gyermekeket fogadjanak örökbe. A kormány reményei szerint a tervezetet még a nyári szünet előtt végleg elfogadja a parlament.

Dominique Bertinotti családügyi miniszter a BFM-tévében azt mondta, hogy a törvényt ellenzőknek joguk van tiltakozni, de ez nem fogja megakadályozni a parlamentet a reform elfogadásában.

A Menet mindenkiért elnevezésű felvonulás fő szervezője és szóvivője, a katolikus vallását nyíltan hirdető, médiasztárnak számító, Frigide Barjot néven ismert, éjszakai bárokban fellépő provokatív humorista (eredeti nevén Virginie Télenne) az I-télé hírtelevízióban úgy reagált, hogy "még semmi nem dőlt el", s az ellenzők nem adják fel a harcot. "A szenátusban két szavazaton múlt az illetékes bizottság támogatása. Franciaország csak most kezd ébredni, ezért felszólítjuk a szenátorokat és a köztársasági elnököt, hogy vonják vissza (a javaslatot) és inkább kérdezzék meg róla a felkelő népet" - hangsúlyozta Barjot.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook