Bocsánatkérésre szólítják fel brit melegjogi aktivisták a "nem helyénvaló" magatartás miatt lemondott érseket

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

katolikus egyház

Bocsánatkérésre szólította fel hétfőn a melegek jogainak elismertetéséért küzdő legnagyobb brit kampányszervezet, a Stonewall Keith O'Brien bíborost, az egykori legmagasabb rangú brit katolikus vallási méltóságot, aki nemrég lemondott, mert más papokkal szemben tanúsított, "nem helyénvaló" magatartással vádolták meg.

Edinburgh és St. Andrew's volt érseke korábban számos alkalommal bírálta éles hangú nyilatkozatokban a homoszexuális kapcsolatban élőket, és nyilvánosan kikelt a brit kormány azon törvénymódosítási terve ellen is, amely lehetővé tenné az azonos nemű párok házasságát.

A bíboros azonban múlt hétfőn lemondott minden egyházi tisztségéről, miután kiderült, hogy négy pap - akik közül hárman most is az egyház szolgálatában állnak - hivatalos panaszt tett rá a Vatikán nagy-britanniai képviselőjénél.

A panasz szerint az érsek még az 1980-as években "helytelen" módon közeledett, illetve ilyen jellegű kapcsolatot létesített az akkor fiatal papokkal.

O'Brien először tagadta a vádat, röviddel később azonban lemondott, vasárnap pedig közleményben ismerte el, hogy "voltak időszakok", amikor szexuális magatartása nem felelt meg a tőle "mint paptól, érsektől és bíborostól elvárt normáknak". Egyben megkövette azokat, akik ellen vétkeket követett el, és bocsánatot kért a skót katolikus egyháztól és Skócia népétől is.

Ben Summerskill, a Stonewall vezérigazgatója azonban hétfőn a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: a kampányszervezet "szomorúan nyugtázta", hogy O'Brien  "nem talált módot" a bocsánatkérésre a melegektől, családtagjaiktól és barátaiktól, akik megszenvedték a volt érsek korábban velük szemben használt "ördögien kegyetlen" szavait.

Summerskill szerint Keith O'Brien az elmúlt években "megbocsáthatatlanul maró hangvételű" nyilatkozatokat tett a melegekkel kapcsolatban, és velük szemben kinyilvánított gyűlölete "még a római katolikus egyházon belül is kirívó" volt.

A Stonewall vezetője szerint a volt katolikus egyházi méltóság "hazudott környezetének és valószínűleg saját magának is".

O'Brien eredetileg tagja lett volna annak a bíborosi testületnek, amely XVI. Benedek pápa utódjának megválasztására ül össze hamarosan, de a volt skót érsek nem vesz részt a konklávén, így a brit katolikusoknak nem lesz képviselőjük a pápaválasztó bíborosi gyűlésen.

Keith O'Brien bejelentette: élete hátralévő részét visszavonultságban fogja eltölteni, és a továbbiakban nem vállal közéleti szerepet a katolikus egyházon belül.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook