Vita kezdődött Kínában a melegházasságok engedélyezéséről

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

kína melegházasság Kína

Több mint száz, meleg gyermekkel rendelkező kínai szülő fordult nyílt levélben a márciusban összeülő kínai törvényhozáshoz, hogy a heteroszexuálisokéhoz hasonló házasságot illető jogokat követeljen utódjaiknak.

Az elmúlt hetekben több alkalommal is vitát váltott ki a melegházasságok engedélyezésének kérdése a kínai sajtóban, illetve az interneten. A téma továbbra is tabunak számít az országban.

Az, hogy a melegházasságot nem ismerik el az országban, azt is jelenti, hogy a homoszexuális pároknak nincs lehetőségük gyermeket örökbe fogadni, közösen lakást vásárolni vagy épp egymás után örökölni - áll a levélben. A dokumentum szerint a jelenlegi szabályozás arra ösztönzi a melegeket Kínában, hogy azok "normális" házasságra lépjenek, vagyis heteroszexuális partnert válasszanak maguknak, ez pedig komoly szociális problémákhoz vezethet.

A kínai interneten már ezrek olvasták a levelet, amelynek szerzői megjegyzik, hogy ma a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 60 millió homoszexuális van az országban, vagyis a lakosság csaknem 5 százaléka érintett, az arány pedig évről évre növekszik.

A dokumentum azt követően látott napvilágot, hogy a múlt héten - nem utolsó sorban figyelemfelkeltés céljával - két meleg pár is megpróbált házasságot kötni, a regisztrációs hivatalban dolgozók azonban elutasították kérelmüket. Az érintettek az esetet követően az interneten panaszolták el az esetet, komoly visszhangot és társadalmi vitát kiváltva a fiatalabb és középkorú netezők körében.

A hónap elején a kínai Twitterként emlegetett Sina mikroblogon két idősödő férfi képeket közölt "házasságkötéséről", amelyen a pár menyasszonynak és vőlegénynek öltözött be. A képekhez napokon belül több százezren fűztek kommentárt, amelyekről a hivatalos sajtóban, így a China Daily napilapban is beszámoltak.

A szerteágazó társadalmi válaszok azt mutatják, hogy a melegházasság kérdése továbbra is megosztja nemcsak a döntéshozókat, de az átlagpolgárokat is. Számos internetező támogatásáról biztosította a melegek jogaiért harcolókat, és a küzdelem folytatására buzdított, mások viszont komoly szellemi problémákkal küszködőkként vagy épp nyomdafestéket nem tűrő szavakkal írták le az érintetteket. A mérsékeltebb kommentelők azt jegyezték meg, hogy a jelenlegi helyzet megváltoztatásához mindenekelőtt időre lesz szükségük a feleknek. Emlékeztettek arra, hogy Kínában 2001-ben vették le hivatalosan a mentális betegségek listájáról.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook