Az azonos nemű párok jogainak kiterjesztését szorgalmazza egy miniszter Ausztriában

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg jogok ausztria

Az azonos nemű, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő párok örökbefogadási jogának megteremtése mellett foglalt állást egy osztrák miniszter kedden, az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete alapján.

A strasbourgi emberi jogi bíróság jogsértőnek mondta ki azt, hogy Ausztriában az azonos nemű párok egyik tagja nem fogadhatja örökbe társának gyermekét, miközben a heteroszexuális, nem összeházasodott párok előtt nyitva áll ez a lehetőség.

Gabriele Heinisch-Hosek nőügyi és esélyegyenlőségi miniszter üdvözölte a strasbourgi ítéletet és "irányadónak" nevezte azt. Meggyőződésének adott hangot, hogy az ítélet nyomán új lendületet kap a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő homoszexuális párok teljes jogegyenlőségének megteremtéséről folyó vita Ausztriában.

A téma megosztja az osztrák kormánykoalíciót. Az Osztrák Szociáldemokrata Párthoz (SPÖ) tartozó Heinisch-Hosek korábban is szorgalmazta már az örökbefogadási jog kiterjesztését az azonos nemű párokra és azt is, hogy leszbikus párok mesterséges megtermékenyítést vehessenek igénybe. A mesterséges megtermékenyítés kérdését az osztrák alkotmánybíróság jelenleg vizsgálja.

A másik kormánypárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) mindeddig ellenezte mindkét törekvést. Reinhold Mitterlehner családügyi miniszter (ÖVP) ugyanakkor a múlt úgy fogalmazott: bár az ÖVP "nem törekszik" ilyen szabályozásra, de "ez nem jelenti azt, hogy nem fogadja el a társadalmi változásokat".

Az örökbefogadás kérdésében egy osztrák leszbikus pár azt követően fordult a strasbourgi testülethez, hogy 2006-ban egy tartományi bíróság, majd az osztrák legfelsőbb bíróság is elutasította kérelmüket. Az osztrák bírói testületek úgy ítélkeztek, hogy bár a törvény nem fejti ki a "szülők" fogalmának jelentését, egyértelműen egy férfit és egy nőt értenek alatta, ezért amennyiben a gyermek mindkét szülője él, nem indokolt, hogy örökbefogadó szülő helyettesítse az egyiküket.

A strasbourgi bíróság ezzel szemben kimondta, hogy az osztrák szabályozás hátrányosan megkülönbözteti a heteroszexuális párokkal szemben a homoszexuálisokat, s ezzel sérül az Emberi Jogok Európai Egyezményének 14., a diszkrimináció tilalmáról szóló cikke, valamint a magán- és a családi élet tiszteletben tartásáról szóló 8. cikk.

Az emberi jogi bíróság egyúttal megfogalmazta azt is, hogy az országoknak nem kötelező örökbefogadási lehetőséget biztosítaniuk nem házas párok számára.

Ausztriában 2010 óta van lehetőség arra, hogy meleg és leszbikus párok bejegyzett élettársi kapcsolatra léphessenek. Házasságot csak különböző nemű párok köthetnek az osztrák jog szerint.

Egy kedden közzétett friss statisztikai adat szerint tavaly 386 azonos nemű pár adott hivatalos formát kapcsolatának. Az első évben 705 pár élt ezzel a lehetőséggel, míg 2011-ben 433.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook