Tömegtüntetés a melegházasságot engedélyező törvényjavaslat ellen Párizsban

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg jogok meleg

Százezrek vettek részt vasárnap Párizsban a Francois Hollande szocialista francia köztársasági elnök melegházasságot engedélyező törvényjavaslata elleni felvonulásokon.

A katolikus egyház és a jobboldali ellenzék támogatásával rendezett, jó hangulatú, színes tömegrendezvény keretében a francia főváros négy pontjáról órákon át vonultak a tüntetők az Eiffel-torony előtti Mars-mező felé. Az Eiffel-torony lábánál elhelyezett óriáskivetítőn a résztvevők számára utalva a 800 ezres számot tüntették fel a szervezők, a prefektúra közlése szerint azonban mintegy 340 ezren vonultak fel Párizs utcáin.

A parlament január 29-én kezdi megvitatni a Házasodhasson mindenki! elnevezésű törvénytervezetet, amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő egység. A jogszabály arra is lehetőséget teremtene, hogy a homoszexuális párok gyermekeket fogadjanak örökbe. Franciaország a 12. ország, ahol várhatóan engedélyezni fogják az azonos neműek házasságát.

"A megmozdulás tesztértékű Francois Hollande számára, hiszen ma egyértelműen látható, hogy Franciaországban feltehetően milliók nem értenek egyet ezzel a reformmal" - mondta Jean-Francois Copé, a legnagyobb ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára a felvonuláson, amelyen számos ellenzéki politikus mellett megjelent André Vingt-Trois, Párizs érseke is. Az egyházi vezető üdvözölte, hogy "sok katolikus" kifejezi véleményét. Ugyanakkor leszögezte, hogy "ez nem egy kormányellenes egyházi tüntetés".

Francois Fillon volt jobboldali miniszterelnök, az UMP egyik elnökjelöltje és Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke viszont nem vett részt a tüntetésen, amelynek céljaival egyikük sem ért egyet.

A Menet mindenkiért elnevezésű felvonulás fő szervezője és szóvivője a katolikus vallását nyíltan hirdető, médiasztárnak számító, Frigide Barjot néven ismert, éjszakai bárokban fellépő provokatív humorista (eredeti nevén Virginie Télenne). Ő magukat melegnek valló fiatalemberek társaságában többször is hangsúlyozta, hogy a megmozdulás nem a homoszexuálisok ellen irányul, hanem azt a célt szolgálja, hogy megőrizze "a társadalmi struktúrát meghatározó intézményeket".

Christiane Taubira igazságügyi miniszter közölte: függetlenül a megmozdulás méreteitől a kormány nem vonja vissza a törvényjavaslatot. Azt is kizárta, hogy a szervezők követelésének megfelelően a kormány népszavazást írna ki a kérdésről.

Egy vasárnap közzétett felmérés szerint a franciák 56 százaléka támogatja a melegházasság engedélyezését, az azonos neműek általi örökbefogadás gondolata viszont jobban megosztja a társadalmat, azt csak a franciák fele engedélyezné.

A tervezet ellenzői azonban nem mind együtt tüntetnek. Így például a szervezők kérésére a szélsőjobboldalhoz közeli fundamentalista katolikus szervezet, az úgynevezett Civitas intézet külön útvonalon vonul fel, szigorú rendőri biztosítással, miután a korábbi tüntetéseken tagjaik rendbontásokat idéztek elő.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook