Tiltakozás a francia elnök melegházassággal kapcsolatos kijelentése miatt

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg jogok melegházasság

Civil szervezetek és több kormánytag részéről is értetlenséget váltott ki szerdán Franciaországban Francois Hollande államfő előző napi kijelentése arról, hogy a melegházasság jövő évi engedélyezése után a lelkiismereti szabadság nevében az azt ellenző polgármestereknek nem lesz kötelező a párokat összeadni, helyetteseikre bízhatják a feladatot.

"Amennyiben a törvényt megszavazza a parlament, alkalmazni kell, de a feladat delegálásának joga (a polgármester-helyettesre) létezik és kiszélesíthető. A törvény mindenkire vonatkozik, de csak a lelkiismereti szabadság tiszteletben tartásával" - fogalmazott az önkormányzati vezetők éves találkozóján kedd este a köztársasági elnök.

Hollande azokhoz a jobboldali ellenzékhez tartozó polgármesterhez szólt, akik jelezték: nem lesznek hajlandók azonos nemű párokat összeadni akkor sem, ha a parlament a szocialista kormány javaslata szerint a jövő elején engedélyezi a melegházasságot.

A köztársasági elnök kijelentésének előzményeihez tartozik az is, hogy a hétvégén több, mint 100 ezren tüntettek országszerte a kormány azon terve ellen, hogy legalizálják az azonos neműek házasságát. A kormány a Házasodhasson mindenki! címet adta indítványának, amelyről januárban kezd tárgyalni a nemzetgyűlés, a szavazás 2013 közepén várható.

Nicolas Gougain, a homo- és transzszexuálisok jogait védő egyik legjelentősebb szervezet, az LGBT vezetője a France2 közszolgálati televízió híradójában megdöbbentőnek nevezte, hogy a jogegyenlőség nevében született törvényhez a köztársasági elnök különböző alkalmazási módokat akar lehetővé tenni.

Christiane Taubira igazságügyi miniszter szerdán azt közölte, hogy a házasodás jogát minden településén mindenkinek garantálni fogja az állam a törvény megszavazását követően: ha a polgármester nem hajlandó az azonos nemű párokat összeadni,  azt bármelyik helyettese megteheti, s ha ők is megtagadják, akkor a prefektus fogja betölteni az anyakönyvezető szerepét.

Noel Mamere, a kormánykoalíciót alkotó Zöldek képviselője - aki 2004-ben először adott össze Franciaországban jelképesen egy homoszexuális párt - úgy vélte: a törvényesség garantálásért felelős köztársasági elnök "nagyon nagy politikai hibát követ el". Kijelentése egyben visszalépést is jelent a választási kampányban tett ígéretéhez képest.

Najat Vallaud-Belkacem kormányszóvivő szerint az államfőnek az a célja, hogy a melegházasság engedélyezését ne az erőnek köszönhetően, hanem meggyőződéssel és nyugalommal fogadja el a francia társadalom. Megerősítette az is, hogy a köztársasági elnöknek továbbra is az a célja, hogy Franciaországban mindenki számára biztosítva legyen a házasodás joga az államnak egy olyan képviselője előtt, aki örömmel adja össze a párokat.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook