Hét feltételt szabtak az EP-képviselők Tonio Borgnak

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

uniós biztos Tonio Borg

Szakmai szempontból pozitívan értékelik a Tonio Borg - akit Málta az októberben lemondott John Dalli fogyasztóvédelmi és egészségügyi biztos helyére jelölt az Európai Bizottságba - keddi meghallgatáson nyújtott teljesítményét az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságainak tagjai, de néhány képviselő aggályokat fogalmazott meg Borgnak a jövőbeni portfolióját közvetlenül nem érintő kérdésekben - áll abban a levélben, amelyet Martin Schulznak, az EP elnökének címeztek a bizottságok elnökei.

A csütörtök este közzétett dokumentum tanúsága szerint a máltai politikus általános kompetenciája, európai elkötelezettsége, személyi függetlensége, a rá váró tárca ismerete és együttműködési készsége az EP-vel meggyőzte a bizottságok tagjait. A fogyasztóvédelmi és belső piaci bizottság pozitívan értékeli Borg ismereteit a fogyasztóvédelmi programok terén, amelyeket elődjétől örököl, üdvözli, hogy Borg a "fogyasztók bajnoka" szeretne lenni. "Nem teljesen meggyőzőnek" ítélte viszont a testület Tonio Borg egészségüggyel, születésszabályozással, családtervezéssel és a nemek egyenlőségével kapcsolatos elkötelezettségét. A bizottság tudatja, nem képes egyhangúlag támogatni Tonio Borg biztosi kinevezését, de a többség támogatja Borgot.

A közegészségügyi, élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi bizottság ismerteti,hogy Borg megítélése nagy vitát váltott ki a testületben. A Tonio Borg pártját, a Máltán kormányzó Nemzeti Pártot is sorai közt tudó Európai Néppárt képviselői egyértelműen "nagyon jónak" tartották Borg teljesítményét. A párt képviselői álláspontjukban hangsúlyozzák, hogy Borg teljesen megfelel a posztra.

A szociáldemokrata képviselők összességében szintén pozitív értékelést adtak Borg teljesítményére, de aggodalmukat fejezték ki a jelölt korábbi nézeteivel kapcsolatban, amelyek a nemek egyenlőségére, a nők jogaira és a családtervezéshez, születésszabályozáshoz fűződő jogokra vonatkoztak. A szocialisták tudomásul veszik, hogy Borg szerint személyes nézetei nem befolyásolják majd biztosi munkáját, és hangsúlyozzák, hogy az Európai Parlament erre oda is fog figyelni.

A liberális képviselők közölték, nem tudják támogatni Tonio Borg biztosi kinevezését, annak dacára, hogy a jelölt a meghallgatáson "professzionális teljesítményt nyújtott". A liberálisok szerint Borg melegekkel, válással, abortusszal és a sejtek is szövetek tudományos felhasználásával kapcsolatos nézetei fenyegetést jelentenek arra, hogy biztosi tevékenységét a tőle elvárt pártatlansággal végezze.

A zöldek szerint a máltai jelölt a rendelkezésesre álló rövid idő dacára jól felkészült, és jól ismerte a rá váró feladatokat. Ennek dacára a liberálisokhoz hasonló okból a zöldek sem támogatják Borg biztosi kinevezését. Mint fogalmaznak, a meghallgatáson tett kijelentései nincsenek összhangban azzal, amit korábban vallott "érzékeny kérdésekben", mint a nők jogai, ide értve az abortuszt is, a melegekre és kisebbségekre vonatkozó korábbi kijelentései - sorolják a zöldek, akik szerint egy biztosnak nem csak betartania kell az uniós szerződéseket, hanem azok alapján új politikákat kell kezdeményeznie.

Az Egyesült Európai Baloldal képviselői szintén bírálatot fogalmaztak meg Tonio Borg konzervatív nézetei miatt, amelyek a megítélésük szerint "károsak és kontraproduktívak" lennének számos uniós politikára nézve. A baloldali képviselők szerint Tonio Borg a meghallgatáson sem volt képes eloszlatni ezekkel kapcsolatos aggályaikat, ezért ők "képtelen támogatni" a fogyasztóvédelmi és egészségügyi biztosi posztra történő kinevezését.

Annak érdekében, hogy Tonio Borg biztosan megkapja az EP támogatását a jövő hét szerdai strasbourgi plenáris szavazáson, az EP-képviselők hét feltételt szabtak a máltai politikusnak. Minden kétséget kizáróan, nyilvánosan el kell köteleznie magát amellett, hogy 2013 januárjáig beterjeszti a dohánytermékekre vonatkozó jogszabály-tervezetet, 2013 közepéig kidolgozza az állatok klónozására vonatkozó jogalkotási javaslatot, 2013 márciusáig megszületik a kozmetikai ipar állatkísérleteit tiltó jogszabály, az állatok szállítására vonatkozó uniós szabályok szigorúbb betartatása, az EU alapjogi chartájának teljes tiszteletben tartása, tekintettel a diszkrimináció tilalmára, minden uniós polgár veleszületett emberi méltóságának elismerése, szexuális irányultságra való tekintet nélkül, uniós biztosként minden uniós polgárral szemben egyenlő és méltányos bánásmód, az egészségügyi egyenlőtlenségek és a HIV-fertőzöttek, AIDS-betegek megbélyegzése elleni aktív fellépés, amelyet a nők jogait előmozdító uniós politikák területén is elvárnak az EP-képviselők.

A bizottságban a politikai csoportok által megfogalmazott vélemények alapján a legnagyobb frakcióval rendelkező, de kisebbségben lévő néppárt képviselői biztosan támogatják majd Tonio Borg kinevezését a jövő szerdai szavazáson, míg a zöldek, a liberális és az Egyesült Európai Baloldal várhatóan Borg ellen szavaz majd, így a voksolást minden valószínűség szerint az fogja eldönteni, hogy az európai szocialisták - a második legnagyobb frakció - szerint eleget tesz-e szerdáig Tonio Borg a hét megfogalmazott feltétel mindegyikének.

Tonio Borgot azt követően jelölte a biztosi kollégiumba a máltai kormány, hogy elődje lemondásra kényszerült, miután egy svéd dohányipari cég azt állította, egy máltai vállalkozó a biztos nevében megkereste őket, és azt ajánlotta, pénzért képes befolyásolni a jelenleg készülő dohányipari termékekre vonatkozó uniós irányelv-módosítást. Tonio Borg biztosi kinevezésének támogatásáról szerdán Strasbourgban szavaz az Európai Parlament plénuma, de a tanács akkor is kinevezheti Tonio Borgot uniós biztosnak, ha a parlament azt nem támogatja.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook