Az LMBT Büszkeség hónapja

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

pride2000 június másodikán nyilvánította az akkori elnök Bill Clinton júniust a Meleg és Leszbikus Büszkeség hónapjává. A gesztus tisztelgés volt az LMBT közösség előtt, az ország eredményeinek elérésében vállalt szerepük miatt és a diszkrimináció miatt melyet évtizedeken át el kellett viselniük.

Néhány statisztikai adat:

2005-ben 8,8 millióra becsülték az Egyesült Államokban élő meleg, leszbikus és biszexuális emberek számát.

A legnagyobb LMB közösségel rendelkező államok: Kalifornia, Florida, New York, Texas, Illinois és washington D.C.. A metropoliszok közül New York City, Los Angeles, Chicago, San Francisco és Boston körzetében él a legtöbb leszbikus, meleg és biszexuális.

2005-ben 776943 azonos nemű pár volt, ez több mint 20 százalékkal több mint 2000-ben.

Az azonos nemű párok 24 százaléka nem fehér szemben a hetero párok 22 százalékával.

Meleg vagy leszbikus párok nevelik az összes örökbefogadott gyermek 4 százalékát az Államokban.

Valamivel több férfipár van (51 százalék) mint lánypár (49 százalék).

Fontos szimbólumok:

A szivárvány zászló, nemzetközi jelképe a leszbikus és meleg büszkeségnek. 1978-ban alkotta a san franciscoi Gilbert Baker. A zászló hatsávos. Színei a piros, a narancssárga, a citromsárga, a zöld, a kék és a lila a különbözőséget jelképezik és a meleg és leszbikus közösség egységet jelentik.

A rózsaszín és a fekete háromszög - büszkeség szimbólumnak használják az LMBT közösség tagjai - eredete a II. világháborúra nyúlik vissza. A rózsaszín a meleg férfiakat a fekete a leszbikusokat, prostituáltakat és a szakadár nőket jelölte. Történetük ellenére ezek a szimbólumok az LMBT közösség számára más értelmet is nyertek. A közösség elszántságát és büszkeségét jelképezik.

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook