Barack Obama elfogadta újrajelölését az elnöki posztra

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

image Barack Obama

Barack Obama elfogadta újrajelölését az amerikai elnöki posztra helyi idő szerint csütörtök éjjel a demokraták charlotte-i országos konvencióján.

"A választás, amely önök előtt áll, nemcsak két párt közötti. Ez Amerika két útja közötti választás lesz. A jövőről alkotott két, alapvetően különböző elképzelés közötti választás" - mondta beszédében Obama.

"Nem azért választottak meg, hogy azt mondjam, amit hallani szeretnének, hanem azért, hogy az igazat mondjam önöknek. Közös erőfeszítésekre, megosztott felelősségre, valamint olyan merész és kitartó kísérletezésre lesz szükség, amilyet Franklin Roosevelt (volt elnök) folytatott az egyetlen olyan válság idején, amely a mostaninál is rosszabb volt" - hangsúlyozta az elnök.

"A problémáink megoldhatók, a kihívásoknak meg lehet felelni. Az út, amelyet mi ajánlunk, lehet, hogy nehezebb lesz, de egy jobb helyre fog elvezetni. Azt kérem önöktől, hogy válasszák ezt a jövőt!" - fogalmazott Obama. Mint mondta, jövőképe szerint az amerikaiak egymást segítve, annak tudatában haladnak majd ezen az úton, hogy nemcsak honpolgári jogaik, hanem kötelezettségeik is vannak.

Hangsúlyozta: olyan országot szeretne, amelyben mindenkinek megadatik az esély a boldogulásra, ahol mindenki kiveszi részét a közös terhekből, és mindenki azonos szabályok szerint játszik. A négy évvel ezelőtti változást nem ő, hanem az amerikaiak hozták el, akik lehetővé tették az egészségbiztosítás kiterjesztését, a felsőoktatás megfizethetővé tételét, a homoszexuálisok emancipációját a hadseregben és Amerika két háborújának befejezését - tette hozzá.

Bírálta a republikánusokat, mert - mint mondta - múlt heti konvenciójukon az adócsökkentésen és a dereguláción kívül semmilyen más programot nem tudtak felmutatni. Kijelentette: olyan gazdaságot akar, amely többet exportál és amelyben kevesebb munkát szerveznek ki más országba.

Az Obama által felvázolt célok között szerepel, hogy 2016-ig egymillió új munkahely jöjjön létre az iparban, és hogy az amerikai export értéke 2014-re megduplázódjon. Az elnök tervei között szerepel, hogy felére csökkenjen a felsőoktatási költségek növekedési üteme, hogy a következő évtizedben 100 ezer új tanári állás jöjjön létre a reáltárgyakat oktatók számára, és hogy kétmillió munkás vegyen részt felnőttoktatásban.

Obama fogadkozott, hogy az amerikai hadsereg lesz továbbra is a legerősebb a világon, de egyúttal arról beszélt, hogy az államadósság csökkentésére és a gazdaság fellendítésére költené azt a pénzt, amely a háborúk befejezése miatt felszabadul. Hozzátette: tíz év alatt több mint 4000 milliárd dollárral csökkentené az állami deficitet. Az elnök beszédéből nem hiányzott az amerikai katonák méltatása háborús áldozataikért - Obama ezt többször is megtette, míg riválisa, Mitt Romney nem beszélt a katonákról a múlt heti republikánus konvención.

Obama bírálta Romneyt amiatt, hogy szerinte leragadt a hidegháborús felfogásnál, és még mindig Oroszországot, nem pedig az al-Kaidát tartja Amerika fő ellenségének. Romney külpolitikai botlásait az est folyamán John Kerry, a szenátus külügyi bizottságának elnöke is ostorozta. Washingtoni bennfentesek szerint Kerry - Susan Rice ENSZ-nagykövet mellett - eséllyel pályázik arra, hogy Obama győzelme esetén, Hillary Clinton előre bejelentett távozása miatt átvegye az amerikai külügyi tárca irányítását.

Joe Biden, aki ugyancsak csütörtökön fogadta el újrajelölését az alelnöki posztra, azt taglalta, hogy Obamának "mindig volt bátorsága meghozni a súlyos döntéseket". Ezt az állítását az amerikai autóipar megmentésével és az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének likvidálásával támasztotta alá.

"Oszama bin Laden halott, a General Motors pedig él" - ismételte meg saját, szállóigévé vált mondását az amerikai alelnök. Nem mulasztotta el megemlíteni, hogy Romney veszni hagyta volna az autóipari óriásokat, és saját bevallása szerint sem költött volna milliárdokat egy ember megsemmisítésére. Pedig mindkét esetben olyan ügyről van szó, amely létfontosságú volt az Egyesült Államok számára - szögezte le Biden.

A konvenció harmadik estéje sem telt el Kennedy nélkül. Caroline, a legnépszerűbb amerikai elnök, John F. Kennedy elnök lánya egyebek mellett arról beszélt, hogy Obama az egészségügyi ellátás kiterjesztésével a 2009-ben elhunyt Edward Kennedy - az ő nagybátyja - álmát váltotta valóra.

A konvenció utolsó napján olyan előadók mondtak beszédet vagy léptek fel, mint Scarlett Johansson, Eva Longoria, Ashley Judd, James Taylor és a Foo Fighters. Az Earth, Wind & Fire lemondta a fellépését, mert a rendezők a viharos idő miatt úgy döntöttek, hogy az eredetileg tervezett helyszín, a charlotte-i stadion helyett ugyanabban sportcsarnokban tartják meg a tanácskozás záró felvonását, mint amelyben az első két napon folyt a tanácskozás.

A konvenció harmadik napjának megnyitóján az amerikai zászló előtti hűségesküt az a Gabrielle Giffords volt képviselőnő mondta el, akit tavaly januárban fejbelőtt egy zavart elméjű férfi. Az előző napi ünnepségen az amerikaiak 17 éves tornász olimpiai bajnoka,"a Repülő Mókus", Gabby Douglas mondta el a fogadalom szövegét.

A Reuters/Ipsos csütörtökön közölt felmérése szerint Romney 45:44 arányban vezetett Obamával szemben, ami egy százalékpontos csökkenést jelent a szerdán mért előnyéhez képest.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook