Nőtt a regisztrált partnerség elfogadottsága Szlovákiában

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg párok SzlovákiábanSzlovákia

Nőtt a regisztrált partnerség intézménye iránti tolerancia az elmúlt négy évben a szlovák társadalomban - közölték a Focus közvélemény-kutató ügynökség felmérésére hivatkozva a Másság polgári társulás képviselői kedden Pozsonyban tartott sajtótájékoztatójukon.


A Focus felmérésében részt vevők az "Egyetért-e azzal, hogy Szlovákiában bevezessék az azonos neműek által köthető regisztrált partnerség intézményét, amely a házasságkötéshez hasonló jogokat biztosítana az érintetteknek, az örökbefogadás lehetőségének kivételével" kérdésre adhattak választ.

A közvélemény-kutatás eredményeiből kitűnt, hogy a megkérdezettek 47 százaléka az "egyetértek" vagy az "inkább egyetértek" választ adta, míg elutasító álláspontot 38 százaléknyian képviseltek, a felmérés résztvevőinek 15 százaléka pedig nem tudott válaszolni.

A témában végzett aktuális és korábbi felmérések eredményeit összehasonlítva kiderült, hogy Szlovákiában nőtt azoknak az aránya, akik egyetértenek a regisztrált partnerség intézményének bevezetésével (2008-ban ezt a megkérdezettek 42 százaléka támogatta), másrészt pedig csökkent az ellenzők aránya (2008-ban 45 százalék volt).

Ivan Dianisko, a Másság polgári társulás munkatársa szerint a felmérés eredményei azt mutatják, hogy bár az elmúlt néhány évben "pozitív trendet követ" a regisztrált partnerség megítélése Szlovákiában, a kérdés továbbra is megosztja a társadalmat. Véleménye szerint azonban a jövőre nézve jó jelként értékelhető, hogy a fiatalok körében nőtt az intézmény elfogadottsága.

Július Kolenic, a Másság polgári társulás egy másik tagja úgy véli, hogy a közvélemény-kutatás rámutatott: a szlovák társadalom jelentős része elfogadhatónak tartja, hogy az egynemű pároknak több, a házastársakéhoz hasonló jogot megadjanak, ugyanakkor néhány kérdésben - főként az örökbefogadás terén - magas az elutasítás. Úgy véli, a felmérés eredményei azt bizonyítják: a szlovák társadalmon belül teljesültek a regisztrált partnerségről szóló törvény elfogadásához szükséges feltételek.

A regisztrált partnerség jogi hátterének megteremtésével kapcsolatban a Fico-kabinet - nem sokkal megalakulása után - annak a nézetének adott hangot, miszerint az "összeegyeztethető az elképzeléseikkel, ugyanakkor nem tartozik a prioritásként kezelt témák közé".

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook