Az elnöknek el kellene határolódni a homofóbikus fenyegetésektől

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

gambiaGambia elnöke Yahya Jammeh halálos fenyegetéssel próbálta kiűzni a leszbikus és meleg embereket országából és ezzel nemcsak gyűlöletet keltett hanem olyan közeget teremtett amelyben alapvető emberi jogokat lehet megsérteni büntetlenül, áll a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet június 10-én kelt levelében.

A HRW felszólította Jammeh elnököt vonja vissza teljes egészében az ilyen jellegű kijelentéseit és inkább azon munkálkodjon, hogy országa szodómia tiltó törvényeit amelyek alapján embereket lehet önkényesen és diszkriminatívan letartóztani és személyiségi jogaikban korlátozni.

JammehA kormány természetesen tagadja, hogy Jammeh a homoszexuálisok lenyakazására szólított volna fel gondosan figyelmen kívül hagyva az ominózus beszéd egyéb részleteit.

-"Sem vallási sem kultúrális indokok nem lehetnek erőszak vagy gyilkosság indítékai. Támadást bátorítani egy nemzet tagjai ellen annak vezetőjeként, a legfontosabb felelősségvállalását sérti az adott vezetőnek mégpedig azt, hogy mindenki jogaiért ő felel"-mondta a HRW kutatója.

Az ominózus kijelentések nyomán legalább három gambíait tartoztattak le homoszexualitás gyanújával. Bizonyos források szerint egy spanyol férfit is őrizetbe vettek június 2-án mert "homoszexuális ajánlatot" tett egy taxisofőrnek.

Gambiában a homoszexualitás egy 1965-ben alkotott törvény alapján bűncselekménynek számít és akár 14 évig terjedő szabadságvesztéssel is bűntethető. A törvénybe egy 2005-ben eszközölt módosítással terjesztették ki nőkre is. Mindez ellentmond Gambia emberi jogi elkötelezettségének. Több nemzetközi szerződést is ratifikált az ország melyek az egyenjogúságot védik és diszkrimináció ellenesek.

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook