Ukrajnában mégsem lesz homofób törvény

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

ukrán törvények Ukrajna

Sajtóhírek szerint a nemzetközi nyomás hatására leállították a szavazást az ukrán parlamentben azokról a törvényjavaslatokról, amelyek jelentős mértékben korlátoznák a leszbikus, meleg és biszexuális emberek jogait.

Korábban az Amnesty International elítélte az egyértelműen homofób törvényjavaslatokat, amelyek "szentpétervári mintára" a gyermekek jogainak védelme mögé bújva kísérelte volna a szexuális kisebbségeket ellehetetleníteni.

Az Amnesty International korábban felszólította az ukrán parlamentet, hogy utasítsa el azt a két törvényjavaslatot, amelyek közvetlenül sértik a leszbikusok, melegek és biszexuálisok jogait. A törvényjavaslatok ellentétesek az ország diszkrimináció tilalmáról szóló nemzetközi kötelezettségeivel.

A törvényjavaslatok állítólag a gyermekek jogait védelmében, megtiltanák, hogy a homoszexualitással kapcsolatos ismeretekhez juthassanak. Amennyiben ezek a javaslatok törvényerőre lépnek, diszkriminatív hatásúak lennének a leszbikusok, melegek és biszexuálisok szabad véleménynyilvánításhoz, egyesüléshez és gyülekezéshez való jogának érvényesülése tekintetében.

Heather McGill, az Amnesty International Ukrajna-szakértője elmondta:

„Úgy tűnik, a törvényjavaslatok inkább a homoszexualitásról alkotott sztereotípiákra épülnek, és nem a gyermekek tényleges érdekeit kereső és nekik a legjobbakat biztosítani szándékozó, alapos folyamat eredményeként jöttek létre.”

„Ha az ukrán kormány szeretne az európai és a nemzetközi emberi jogi normáknak megfelelni, egy olyan társadalmi környezet kialakítására kell törekednie, amelyben a sokszínűséget nem fenyegetésnek tekintik, hanem a társadalom egészének fejlődési lehetőségét látják benne.”

Amnesty International

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook